Top recepty naší domácnosti bezmasá jídla
čerstvé houby asi 400 g, 4 vejce, sůl, pepř
těsto : 250 ml vlažného mléka, 120 ml olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 300 g hladké mouky, 200 g špaldové mouky, půl kostky droždí.
na posypání : zelené cibulka, kmín, nasekaná perželová nať a vejce na potření
Čerstvé hřiby podusíme na trošce oleji a malinko vody, až se nám voda úplně vypaří, zakvedláme vejce a dosolíme a opepříme dle chuti.
Těsto jsem připravila v pekárně (ale jde samozřejmě i klasicky), je krásně křehké!
Rozdělíme těsto na dvě poloviny, vaválíme a doprostřed dáme vychladnou smaženici, posypeme nakrájenou lahůdkovou cibulkou, zavineme, dáme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem, posypeme kmínem a nasekanou petrželovou natí. Pečeme cca 25 minut při 180 stupních do zlatova.
Výborné teplé i studené.
8 větších rajčat, 5 dkg másla, 40 dkg hub, 2 vejce, sůl, kmín, pepř a sýr na posypání.
Rajčata seřízneme, vydlabneme a naplníme dušenými houbami s vejci, které osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme i dužiny z rajčat. Naplněné rajčata vložíme na zapékací misky na rozpuštěné máslo, posypeme sýrem a v troubě rychle zapečeme. Podáváme s bramborovou kaší a hlávkovým salátem.
2 šálky ovesných vloček, 1 lžíce másla, 1 malá cibule, 3 šálky drobně nakrájených čerstvých hub, 2 vejce, 1 lžíce usekané petrželové natě, sůl, strouhaná houska dle potřeby, olej na smažení.
Vločky povaříme v osolené vodě asi 8 minut dohusta. Na másle zpěníme jemně pokrájenou cibuli, přidáme petrželovou nať, houby, osolíme a dusíme doměkka. Pak houby přidáme k vločkám, přimícháme žloutky a podle potřeby zahustíme strouhankou. Na prkénku posypaném strohanou houskou tvoříme krokety, obalíme je v rozšlehaných bílích. Podáváme se saláty.
Je to z kuchařky z roku 1967 a moc dobré. A manžel tvrdí, že vločky NEJÍ, a v tom je ani nepoznal !
Větší brambory, pikantní klobása, uzený bůček nebo anglická, cibule, česnek na každý brambor jeden, olivový olej, kmín, pepř, sůl, drcený kmín, popřípadě oblíbené bylinky, grilovací koření, tvrdý sýr, může být i Niva.
Klobásu si nakrájíme na tenká kolečka, cibuli na půlměsíčky, bůček na tenké, kratší plátečky, česnek na tenká kolečka. Můžeme použít i brambory ve slupce, pokud ji má hezkou, pokud ne, oloupeme je po celé šířce. Zakrajujeme do brambor tak, aby nám zůstaly vcelku a vytvořily se nám nám otvory pro suroviny, které do něj vložíme. Mezi každý plátek, který nám vznikne dáváme střídavě klobásu, bůček, cibuli a česnek, jak nám vyjde místo až do konce brambory. Každou bramboru pak zalejeme troškou olivového oleje, posypeme kořením a dáme zapéct do trouby přikryté asi 45 minut na 180 stupňů, až jsou brambory měkké. Pak je můžeme posypat oblíbeným sýrem a odkryté péct na kůrčičku ještě asi 10 minut. Pokud máte gril, nebo horký vzduch, je to vynikající.
syrové brambory, vejce, salám, cibulka, strouhaný sýr, sůl, pepř, olej
Brambory nastrouháme nahrubo - placičku dáme přímo na rozpálený olej - nesolíme, nepepříme. Opečeme z jedné strany. Potom obrátíme a doprostřed udělat důlek - doslova roztrhnout placku a rozklepneme 1 vejce. Nyní teprve osolíme, opepříme, přidáme nakrájený salám, cibulku a strouhaný sýr. Dopečeme a Jánošík je hotový.
150 g tvarůžků, 3 vařené brambory, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, špetka pepře, 1 lžička soli, 3 lžíce dětské krupice, 150 g polohrubé mouky.
Nastrouháme si tvarůžky na hrubším struhadle, brambory na jemném, přidáme tvaroh, vejce , sůl a pepř. Směs zahustíme krupicí a moukou , aby se nám těsto moc nelepilo. Tvarujeme placičky a smažíme na rozpáleném olej z obou stran do zlatova. Tvarůžníky klademe na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.
1 větší květák, 4 větší brambory, 250 ml smetany na vaření, 3 vejce, 25 dkg tvrdého sýru, sůl, pepř, gyrosové koření. V osolené vodě povaříme ¾ většího květáku cca 7 minut. Brambory si nakrajíme na plátky a také je uvaříme v osolené vodě. V zapékací misce vrstvíme brambory, květák, tvrdý sýr, vrstvu opakujeme. Zalejeme smetanou ve které jsme rozmíchali vejce , pepř a tři lžičky gyrosového koření. Dáme zapéct do trouby na cca 35 minut.
Do vody ve které jsme vařili květák přidáme dva brambory na kostky nakrájené, nastrouhanou jednu mrkev a zbytek květáku rozdělaného na malé růžičky. Přidáme kostku zeleninového bujonu, případně trochu dosolíme. Zeleninu uvaříme doměkka, zahustíme zásmažkou na másle, ještě krátce povaříme a nakonec přidáme nasekanou petrželovou nať.
zbylé vařené brambory od oběda, 1-2 vejce, mléko, hrubá mouka, uzenina (já měla pikantní klobásu se zelím), strouhanka, olej.
Zbylé brambory od oběda rozšťoucháme a přidáme vejce, trochu mléka a hrubou mouku tak, aby vzniklo hustší těsto. Z něj děláme bochánky, které naplníme uzeninou. Obalíme ve strouhance a usmažíme na oleji. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.
Množství surovin je závislé na množství brambor, co nám zůstalo od oběda.
3 rohlíky, dva párky (klobásky), tvrdý sýr, cibule, (paprika , pórek), vajíčko, mouka, hořčice, sůl, pepř, olej
Salát : 1 menší hlávka čínského zelí, mrkev, sůl, pepř, majolka (jogurt), kečup, hořčice, pepř
Rohlíky, párky, cibuli nakrájíme na kolečka, tvrdý sýr - výborný je i uzený - na kostičky, střídavě napichujeme na špejle. Samozřejmě můžeme dát papriku, pórek, kdo co rád. Obalíme v těstíčku - 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky , 2 lžíce pikantní hořčice, trochu soli - rozšleháme, aby nám vzniklo hladké těstíčko. Špízy v těstíčku obalíme a osmažíme na rozpáleném tuku do zlatova.
salát z čínského zelí : zelí nakrájíme na proužky, mrkev nastrouháme na hrubším struhadle a přidáme 2 lžíce majolky (jogurtu), 2 lžíce kečupu, 1 lžící hořčice, nebo kupuji koprový, italský či pažitkový už hotový spack, jemně osolíme, opepříme a necháme hodinku v lednici před podáním odstát v lednici..
1 kg brambor, 1 kysané zelí, 250 g uzeného eidamského sýra , cibule, 1 zakysaná smetana, sůl, kmín. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do zapékací misky naskládáme brambory, posypeme cibulí, zelím a nastrouhaným uzeným sýrem, vrstvy opakujeme, průběžně solíme, končíme brambory. Posypeme kmínem a zalijeme smetanou. Zapečeme dozlatova
1 větší okurka, 6 rajčat, 3 papriky, 20 dkg tvrdého sýru, 20 dkg šunky (šunkového apod.), sůl, pepř, 3 lžíce dresinku (tatarky, bílého jogurtu, majonézy, ochuceného spaku apod.). Okurky nakrájíme na struhadle na plátky, rajčata na půlměsíčky, papriky na proužky, salám a sýr na kostičky, mírně osolíme, opeříme a promícháme s dresinkem. Obměna : ITALSKÁ LETNÍ VEČEŘE : nakrájíme 10 rajčat na půlměsíčky, 1 střední cibuli nadrobno, 5 vajec natvrdo nakrájené na půlměsíčky, mírně osolíme, opepříme a promícháme s dresinkem. Podáváme s tmavým pečivem
2 balíčky sojových kostek, těstíčko : 3 vejce, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce sojovky, 2 lžíce solamylu, 3 lžíce hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, sůl, pepř, (grilovací koření, česnekové koření), Sojové kostky povaříme 10 minut v osolené vroucí vodě, s trochou sojové omáčky a kostkou masoxu, vymačkáme přebytečnou vodu, dáme do těstíčka a necháme přes noc uležet. Smažíme na rozpáleném oleji.
ZAPEČENÉ PALAČINKY SE ŠPENÁTEM
Špenát, anglická slanina, tvrdý sýr
Na palačinky : vajíčko, mouka, mléko, sůl
Uvaříme si špenát , jak jsme zvyklí.
(Já osobně přidávám trochu smetany a hodně česneku a zahušťuji zásmažkou z másla a strouhanky).
Usmažíme si klasické palačinky.
Do zapékací misky vymazané máslem naskládáme zatočené palačinky naplněné špenátem pěkně vedle sebe.
Zasypeme na kostky nakrájenou a opečenou anglickou slaninou a vrstvou tvrdého sýra (skvělá je i niva).
Dáme zapéct do trouby, aby nám sýr udělal hezkou zlatou kůrčičku.
ZAPEČENÉ BRAMBORY
Do zapékací mísy naskládat vrstvy na kolečka nakrájených / trochu povařených/ brambor, cibule, vejce, položit kolečka osmažené klobásky, nebo aspoň párkového a nakonec plátky tvrdého sýru. Vrstvy opakovat, končit vrstvou sýru.
Zapékát v troubě (já brambory předem připeču na pánvi, posypu česnekovým pepřem Kotany nebo kořením gyros )
KAPUSTA NA HUSTO S KLOBÁSOU A BRAMBOREM
Nakrájet kapustu, brambory, klobásku, špek – vše dát do přetlakového hrnce, posolit a můžeme přidat i masox. Vařit cca ½ hodiny. Zadělat zásmažkou s podušenou cibulkou a přidáme alespoň 4 stroužky česneku.