Top recepty naší domácnosti chuťovky
250 g tvarohu, 200 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, ovoce (jahody, banány) , piškoty
Tvaroh s cukrem a smetanou rozšleháme na hladký krém.
Vrstvíme do misek nebo pohárů a prokládáme piškoty a ovocem.
2 svazky větších ředkviček, 2 salátové okurky, 250 g cherry rajčátek, 1 lahůdková cibulka, 1 menší pekinské zelí, 1 hermelín, majonéza, chilli, sůl. Ředkvičky a okurky na struhadle nastrouháme na jemná kolečka, rajčátka pokrájíme na čtvrtky, zelí posekáme na nudličky a cibulku na jemné kolečka. Přidáme na kostky nakrájený hermelín, osolíme a zakapeme chilli omáčkou. Necháme chvíli odstát - pustit vodu ze zeleniny, přidáme dvě lžíce majonezy, důkladně zamícháme a necháme v lednici alespoň dvě hodiny
225 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli, 125 g másla, 125 g nahrubo nasekaných ořechů, 1 vejce. Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva a přidáme máslo, rukou zpracujeme do podoby "drobenky". Přidáme nahrubo nasekané ořechy a 1 vejce a zpracujeme v hladké těsto. Necháme přikryté 10 minut odpočinout a pak vyválíme na cca 6 mm plát a vykrajujeme kolečka. Na plechu s pečícím papírem pečeme cca 12 minut (plynová trouba) do zezlátnutí sušenek.
1 sáček bramborového těsta v prášku (já měla těsto na bramborové knedlíky), 6 nožiček jemných párků, olej
Připravíme bramborové těsto podle návodu na sáčku. Na pomoučeném vále rozválíme na obdélník široký jako párek. Rozkrojíme na 6 částí, do každé zabalíme nožičku párku a v rozpáleném oleji usmažíme ze všech stran dozlatova.
Výborné teplé, jako rychlá večeře i studené nakrájené jako jednohubky.
3 cibule, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, koření pizza a steak 7 pepřů, olej, sůl
Cibuli nakrájíme na hrubší kolečka, obalíme v hladké mouce, vajíčku a strouhance smícháné s kořením. Smažíme ve fritovacím hrnci do zezlátnutí. Na papírové utěrce osušíme od tuku. Obaluji v igelitových sáčcích - do sáčku nasypu mouku, sáček uzavřu a protřepu, pak dám do misky s vajíčkem, rukou promíchám a hodím do sáčku se strouhanku, opět jen zatřepu. Bez nádobí a hlavně rychle!
Chuťovka nejen k vychlazenému pivu. Solíme až po usmažení, aby nám cibule nepustila šťávu.
20 dkg měkkého salámu, 10 dkg sýru cihly, 1 vejce, 2 lžičky škrobové moučky, tuk na smažení, česnek, cibule, mletý pepř, petrželová nať, maggi a chléb. To jsou základní ingredience a váhy jsou pouze orientační – záleží kolik chceme topinek smažit.
Salám , sýr, cibuli a česnek si nastrouháme na jemném struhadle (já vše nasekala v robotu) , přidáme další ingredience a řádně promícháme. Touto směsi potřeme chléb (vrstva cca 5-8 mm) a vložíme natřenou stranou do rozpáleného tuku - bez obav, směs se od chleba neoddělí – dokud jsem nevyzkoušela , tak jsem nevěřila !, pak osmažíme druhou stranu. Po vyjmutí z pánve, "suchou" stranu potřeme česnekem jako klasickou topinku a ještě ji pokapeme maggi.
3 lžičky sypaného černého čaje, kousek (asi 3 cm) kořene zázvoru, 200 ml rumu, 200 ml červeného vína, 4 lžičky medu, 4 plátky pomeranče, pomerančová šťáva a cukr krystal na dozdobení Černý čaj zalijeme 600 ml vroucí vody a 5 minut necháme louhovat. Kořen zázvoru oloupeme a nastrouháme najemno. Z dužiny vymačkáme šťávu. Vylouhovaný čaj přecedíme. Přidáme rum, víno, několik kapek zázvorové šťávy a med. Směs zahřejeme (nevaříme). Okraje šálků navlhčíme pomerančovou šťávou a ponoříme do mističky s cukrem. Hrnky naplníme horkým punčem a dozdobíme.
6 nožek párkového, 6 menších cibulí, nálev : ocet, voda, olej, kečup, hořčice, sojová a worchestrová omáčka - všeho 5 lžíc . Nálev si svaříme v hrnci.
Do dvou sklenic (0,7 l) dáme do půlky nakrájené na kolečka párky a cibuli, zalijeme horkým nálevem , doplníme sklenice opět párkem a cibulí a vlijeme zbytek nálevu .
300 ml vlažné vody, 50 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, 1 lžička octa, 2 lžíce oleje, 600 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí. Program těsto. Dortovou formu vymažeme, nebo použijeme papír na pečení, vložíme těsto, necháme ještě 20 minut kynout, potřeme slanou vodou a dáme na cca 30 minut péct na 180 C. Opět potřít slanou vodou a necháme dopéct do zrůžovění.
Po upečení a vychladnutí korpusu dvakrát podélně rozřízneme a potřeme silnější vrstvou pomazánky dle chuti, kterou každý rád. Potom celý povrch a po celém obvodu potřeme dalším druhem pomazánky, posypeme například strouhaným sýrem a dozdobíme dle vlastní fantazie, možnosti a chuti salámem , sýrem a zeleninou.
450 g špenátového protlaku , 2 vejce, olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 – 6 lžíce hrubé mouky, ½ prášku do pečiva.
Náplň: 1 pomazánkové bylinkovo- česnekové máslo, 100 g uzeného sýra,, červená paprika
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova, přidáme špenát, trochu vegety a podusíme, přidáme prolisovaný česnek a necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme 2 žloutky, mouku s práškem a nakonec ušlehaný sníh ze 2 bílků. Rozetřeme na pečící papír a upečeme v mírně vyhřáté troubě asi 15 min. Vychladlý plát potřeme náplní (umícháme máslo s jemně strouhaným sýrem) a posypeme na kostičky nakrájenou paprikou. Můžeme použít i žlutou kapii . Zavineme, necháme v lednici chvíli odpočinout a můžeme krájet na plátky
Pomazánkové máslo (výborné je bylinkové nebo pažitkové), 150 g tvarůžek, zelená cibulka s natí (pokud chci zdobit přes špičku, tak ji nedávám), sůl, pepř, 4 lžíce piva. Pomazánkové máslo smícháme s tvarůžky, které nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme trochu soli, pepře, nadrobno nakrájenou cibulku i s natí. Ušleháme elektrickým hnětačem. Přilijeme trochu piva, tolik, aby šla pomazánka dobře natírat. Necháme přes noc uležet v lednici. Mažeme na rohlíky, keksy, nebo na teplou topinku.
1 balíček listového těsta, 15 dkg nivy, vejce, něco na posypání. Postup : těsto si rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme na pomoučeném vále a plát si nakrájíme na kostičky, na každou kostičky nadrobíme nivu, zaděláme do šátečku, pevně přitiskneme hrany. Na plechu potřeme vejcem, posypeme hrubou solí a můžeme i nastrouhaným tvrdým sýrem. Dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 12 – 15 minut. Výborná, rychlá a jednoduchá jednohubka nejen k vínu.
4 krajíce chleba, 4 vejce, malá plechovka pikantní paštiky, trochu hořčice nebo kečupu, malá cibulka a zelenina na dozdobení. Z krajíce vykrojíme střídku tak, aby kůrka zůstala celá. Kůrku dáme na rozpálený olej a do ní vlejeme rozšlehané vejce. Necháme smažit, mezitím natřeme střídku paštikou a přiklopíme na vajíčko, chvíli smažíme a pak obrátíme a smažíme i z druhé strany. Můžeme potřít kečupem nebo hořčicí a dozdobíme zeleninou
SUŠENÉ ŠVESTKY V ANGLICKÉ SLANINĚ
Sušenou švestku zabalíme do plátku anglické slaniny, propíchneme párátkem a dáme na prudce rozehřátou pánvičku s trochou tuku osmahnout z obou stran.Výborné teplé jednohubky nejen ke slivovici.
UTOPENCI TROCHU JINAK
6 špekáčků, 4 cibule nakrájet na kolečky.
Nálev všeho čtyři lžíce : ocet, olej, worchestr, sojovka, kečup, hořčice, voda (pepř)
Nálev uvařit a horký nalít do sklenice z poloviny naplněné cibulí a špekáčky, pak dodat zbytek a dolít nálevem. Nemusí se nechávat uležet. Je to „jedlé“ hned. Teda já to moc nemusím, ale chlapům ( i cizím) to vždy chutná.
SLANINOVÉ ROHLÍČKY
25 dkg polohrubé mouky, 12 dkg ztuženého tuku , 1 vejce, 6 lžíc mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli.
Vypracovat těsto, tence vyválet, podle dezertního talířku vykrajovat kola. Každé kolo rozdělit na 8 dílků jako dort. Na každý dílek položit anglickou a stáčet ke špičce. Na plechu s pečícím papírem potřít rozšlehaným žloutkem, posypat dle chuti (seznamové semínku, sůl, kmín apod). Péct vy vyhřáté troubě do zlatova (dala jsem třeba jen vysočinu a kousek nivy a taky to bylo dobré).