1 kg zelených rajčat/ v případě,že vám končí úroda,ale dají se použít i červená/, 1/2 kg zelí, 1 velký celer, 1/2 kg kapii nebo jinou papriku, 8-10 feferonek nebo kolik zvládnete, 2 velké cibule
vše pomlít – přidat 1 a ½ lžíce soli, 12 dkg cukru, 2 lžíce hořčičného semene - dusíme 25 minut, přidáme 1/4 l octu ještě 10 minut povaříme a teplé plníme do skleniček, důkladně uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru, už nesterilizujeme.
1,5 kg vypeckovaných švestek, želírovací cukr 3 v 1, lžička kyseliny citronové, 10 kapek rumové esence, 1 skořicový cukr. Švestky nakrájíme na kostičky, dáme do pekárny, přidáme ostatní přísady a zapneme program MARMELÁDA. Horké nalejeme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme otočené vychladnout. .
2kg cukety nakrájené na kostičky bez semínek, 1 palička česneku, 2 feferony, 1dcl octa,1 dcl oleje, 13 dkg cukru, 6 dkg soli, 2 lžičky pepře a 1 velká obyčejná hořčice/400g/ . Vše dáme do hrnce a vaříme asi 1 hodinu a stále mícháme.Potom vše rozmixujeme a horké plníme do sklenic , obrátíme dnem vzhůru. Už nesterilizujeme.
1,5 kg vypeckovaných broskví, želírovací cukr 3 v 1, lžička kyseliny citronové, broskve nakrájíme na kostičky, dáme do pekárny, přidáme ostatní přísady a zapneme program MARMELÁDA. Horké nalejeme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme otočené vychladnout.
1,5 kg cukety, 0,5 kg cibule, , 125 g sádla, 3 lžíce vegety, 1 lžička chilli, hrnek kečupu, 2 hlavičky česneku, ¼ hrnku sojové omáčky. Cuketu nastrouháme, posolíme a necháme 20 vypotit. Na sádle podusíme cibuli, přidáme vymačkanou cuketu, vegetu, chilli, česnek, sojovou omáčku a půl hodiny dusíme. Přidáme kečup a ještě 5 minut převaříme. Horké plníme do sklenic a obrátíme dnem vzhůru. Výborné na topince potřené česnekem a obložené čerstvou zeleninou..
1 kg ovoce, 500 g želírovacího cukru 2 v 1, lžička kyseliny citronové. Rybíz pomačkáme, (třešně vypeckujeme), vložíme do pekárny, přidáme želírovací cukr, kyselinu citronovou a zapneme program Marmeláda. Za hodinu a půl máme bez práce čtyři skleničky marmelády, zavíčkujeme důkladně, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout 24 hodin.
1 l octu, 2a¾ l vody, 17 dkg soli, 35 dkg cukru krystal, 1 lžíce hořčičného semínka, 1 lžíce nového koření,10 zrnek pepře
Vše svařit, nechat vychladnout. Okurky proložit koprem, mrkví a cibulí. Starilizovat 8 minut při 80 stupních.
Do tohoto nálevu dávám i papriky, kozí rohy, hřiby.
½ kg cukety,½ kg zelené papriky, ½ kg červené papriky, ½ kg cibule (někdy jsou červené kapie drahé, tak dávám jen 1 kg paprik zelených) 1 kávová lžička soli, 1,5 dcl oleje, 5 lžiček worchestru, 5 lžiček sojové omáčky, 2 x 300 ml sladký kečup, 2x300ml ostrý kečup (tedy dohromady 1,2 l kečupu) Vše nakrájet na kostičky, přidat sůl, olej, worchestr, sojovku a kečup, vařit 30 minut, míchat !!!!Zavařovat 15 minut při 85 o C. (je to dobré na těstoviny, na rýži, nebo pod maso, na čínu, nebo jen na topinku, tousty. . . .)
CUKETOVÁ SMĚS NA TOPINKY
1 kg papriky, 0,5 kg cibule, 2 kg cukety, 10 stroužků česneku, 1 lžička chilli, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička pepře, 6 dkg vegety, 0,5 dcl sojové omáčky, 0,5 dcl worchestrové omáčky, rajský protlak, kečup dle chuti. Zeleninu nasekáme v robotu.
Povaříme 20 minut, přidáme protlak (kečup) a ještě 10 minut vaříme.Sterilizovat 20 minut.
ČALAMÁDA (ze zelí)
1 ½ kg zelí, 1 kg salátové okurky, 1 kg papriky, 1 kg cibule, ½ kg mrkve
Vše nastrouhat a zalít nálevem :
2 hrnky octa, 1 hrnek cukru , 3 lžíce soli, 20 kuliček pepře, 20 kuliček nového koření, 4 bobkové listy
Nechat aspoň dvě hodiny ustát, promíchavat. Sterilizovat 10 minut.
4 kg cukety, ½ kg cibule, 25 dkg mrkve
Nastrouhat a zalít nálevem :
10 dkg cukru, 2 dcl oleje, 10 lžíc petrželové natě, 20 kuliček pepře, 20 kuliček nového koření, 8–12 lžiček soli, 5–8stroužků česneku.Nechat odstát alespoň 4 hodiny, míchat, nakonec přidat hrst kopru a sterilizovat 10 minut.