zpet

Moučníky, buchty, cukroví

 

DORT PAT A MAT  zdroj: peceni.info.cz
 

těsto: 5 vajec, 200 g cukru krupice,  200 g hladké mouky, 5 lžic oleje
krém: 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 250 ml mléka, 30 g hladké mouky, 100 g hořké čokolády, podklad pod krém, rybízová marmeláda
marcipán : 20 dkg sušeného mléka – né sojové nebo nízkotučné), 20 dkg cukr moučka, 2 lžičky oleje, 3 lžičky mandlového aroma, trochu vody (tak nanejvýš 50 ml)
Korpus :  Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku s kakaem. Těsto nalijeme do formy ve které jsme vymazali a vysypali dno. Upečeme ve vyhřáté troubě (190°C asi 30 minut). Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je korpus hotový, pokud se lepí, ale nahoře se připaluje, přikryjeme alobalem. Necháme vychladnout. Studený korpus vodorovně prořízneme. Spodní plát  natřeme  vrstvou rybízového džemu a čokoládovým krémem, přikryjeme druhým plátem. Krémem potřeme i boky a povrch. Dáme ztuhnout do ledničky. Nejlépe do druhého dne.
Krém : Z mouky a 30 g másla připravíme světlou jíšku. Zředíme mlékem a uvaříme na kaši. Za občasného míchání necháme vychladnout. 120 g másla ušleháme s cukrem do pěny a postupně po lžících vešleháme vychladlou kaši. Nakonec po lžičkách přidáme a zašleháme rozpuštěnou (ne moc teplou) hořkou čokoládu.
Marcipán :  Cukr i sušené mléko musíme důkladně prosít, přidáme olej, aroma a trochu vody. Zpracujeme  nahrubo vařečkou, pak rukou s igelitovou rukavicí, se kterou se pak i hmota pěkně vyleští, aby byla lesklá Výsledek musí být hustý jak plastelína,  DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu přidáváme  velmi opatrně, pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš. mléko. Půl napůl. Na barvení marcipánu jsem použila potravinářské barvivo v sáčku.Postavičky jsem modelovala dle obrázku, tělo,  nohy a ruce jsem si připíchla k sobě párátky. Hotové postavčky opřeme v poloze, kterou chceme a necháme ztvrdnout. Až nakonec je postavíme na dort, aby vydržely „cestu“ byly také připíchnuté párátky.

MEDOVÉ PERNÍČKY  zdroj: p. Golasowská
 

50 dkg hladké mouky, 25 dkg cukr moučka, 10 dkg medu, 2 vejce, 1 lžička rumu, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, ½ prášku do perníku.
Bílková poleva : 1 bílek, 3 kapky citronové šťávy, 7 dkg 4x prosátého cukru moučka.

JABLKOVÁ BÁBOVKA zdroj: prima-recepty.cz 
 

4 celé vejce, 24 dkg cukry krystal, 24 dkg polohrubé mouky, 18 kg oleje, 1 lžička skořice, 1 prášek do pečiva, 4 jablka nakrájené na kostičky. Celé vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem a skořicí, olej a vmícháme nakrájené jablíčka. Do vymazané a vysypané formy nalijeme těsto a pečeme v předehřátí troubě cca 40 minut. Zkoušíme špejlí. Bábovka je vláčná a není suchá

 

JABLEČNÁ ROLÁDA zdroj: Tejaja toprecepty.cz
 

4 vejce, 180 g cukru, 6 – 8 lžíc hladké mouky, špetka sody,  8 jablek, skořice. Plech vyložíme pečícím papírem. Nahrubo nastrouhané jablka rozložíme na plech a posypeme skořicí.  Vejce ušleháme s cukrem do pěny, opatrně vmícháme mouku se sodou a nalijeme na jablka. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme dorůžova (cca 12 minut), nesmíme  přesušit. Horký plát překlopíme papírem nahoru, papír sloupneme a roládu svineme. Po vychladnutí pocukrujeme .

MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ  zdroj:Amira toprecepty.cz
 

Těsto: 520 g hladké mouky, 120 g cukru, 120 g tuku, 4 žloutky, 8 lžic mléka, 2 lžíce rumu, 1 prášek do pečiva. Nádivka: 2 tvarohy, vajíčko, cukr, příp. rum a marmeláda  Ze všech surovin vypracujeme na vále těsto a odkrojíme 1 polovinu. Ze zbytku vyválíme plát, ten přeneseme na plech, potřeme tvarohovou nádivkou. Z druhé poloviny vyválíme plát, nakrájíme na proužky a na těsto s nádivkou na plechu děláme mřížku.  Pečeme v předehřáté troubě cca 25 minut. Po upečení pocukrujeme přes sítko.

ČOKOLÁDOVÝ DORT potažený marcipánem zdroj : peceni.info.cz
 

těsto: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 3 lžíce kakaa, necelých 200 g hladké mouky, 5 lžic oleje
krém: 150 g másla, 100 g moučkového cukru, 250 ml mléka, 30 g hladké mouky, 100 g hořké čokolády
marcipán : 20 dkg sušeného mléka – né sojové nebo nízkotučné), 20 dkg cukr moučka, 2 lžičky oleje, 3 lžičky mandlového aroma, trochu vody (tak nanejvýš 50 ml)
Korpus : Do misky dáme 3 lžíce kakaa a dovážíme do 200 g moukou  a promícháme. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku s kakaem. Těsto nalijeme do formy ve které jsme vymazali a vysypali dno. Upečeme ve vyhřáté troubě (190°C asi 30 minut). Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je korpus hotový, pokud se lepí, ale nahoře se připaluje, přikryjeme alobalem. Necháme vychladnout. Studený korpus vodorovně prořízneme. Spodní plát pokapeme rumem, natřeme  vrstvou rybízového džemu a čokoládovým krémem, přikryjeme druhým plátem, jehož řeznou stranu jsme rovněž pokropili rumem. Krémem potřeme i boky a povrch. Dáme ztuhnout do ledničky. Nejlépe do druhého dne.
Krém : Z mouky a 30 g másla připravíme světlou jíšku. Zředíme mlékem a uvaříme na kaši. Za občasného míchání necháme vychladnout. 120 g másla ušleháme s cukrem do pěny a postupně po lžících vešleháme vychladlou kaši. Nakonec po lžičkách přidáme a zašleháme rozpuštěnou (ne moc teplou) hořkou čokoládu.
Marcipán :  Cukr i sušené mléko musíme důkladně prosít, přidáme olej, aroma a trochu vody. Zpracujeme  nahrubo vařečkou, pak rukou s igelitovou rukavicí, se kterou se pak i hmota pěkně vyleští, aby byla lesklá Výsledek musí být hustý jak plastelína,  DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu přidáváme  velmi opatrně, pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš. mléko. Půl napůl.  . Na barvení marcipánu jsem použila potravinářské barvivo, půlku sáčku jsem rozpustila v trošce vody.  Marcipán na potáhnutí dortu jsem vyválela mezi igelitem,  igelit sundala a a  opatrně přenesla na dort ,  namočenýma rukama  uhladila a okraje opatrně ořízla ostrým nožem.  Na růžičky si vyválíme hodně natenko obarvený marcipán, vykrajujeme  kolečka, lžičkou uhladíme  okraje a postupně přidáváme k sobě kolečka, které modelujeme do tvaru růže.

DIA JABLEČNÍK zdroj : švagrová Danka
 

600 g hladké mouky, 250 g hera, 3 vejce, špetka soli, 100 g sladidla na pečení Clara (pokud nepeču dia dávám 140 g cukru moučka a dva vanilkové cukry) , 6 lžíc mléka, citronová kůra, ½ sáčku kypřícího prášku.  Vše řádně umíchat, rozdělit na dvě poloviny, vyválet na velikost plechu a přenést na plech vyložený papírem, na těsto dát  hodně jablek s hrozinkami, posypat skořicí a přikrýt druhou vyválenou polovinou těsta. Péct v předehřáté troubě na 190 C cca 30 minut. Nejlepší je na druhý den.

PIŠKOTOVÁ ROLÁDA s kávovým krémem
zdroj: mamincinyrecepty.cz
 

5 vajec, 150g krupicového cukru, 100g polohrubé mouky, 1 lžíce oleje. Z bílků ušleháme měkký sníh. Po trochách zašleháváme cukr a ušleháme tuhý hustý sníh. Rychlost snížíme na minimum a zašleháme žloutky jeden po druhém. Pak  ručně vmícháme mouku a olej. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C (asi 10 minut). Po vytažení z trouby opatrně nožem oddělíme okraje těsta od papíru či plechu, jemně poprášíme moukou, na to položíme další kus papíru na pečení a celé to překlopíme na vál. Opatrně sloupneme papír na kterém se to peklo, hned ho však položíme zpátky a celé srolujeme (nový pečící papír – piškot - papír na kterém se to peklo). Necháme vychladnout. Po vychladnutí rozmotáme, potřeme marmeládou, na ni rozetřeme krém a znovu srolujeme. Povrch rolády potřeme zbytkem krému a posypeme (kakaem, kokosem, mletými ořechy,...). Kakaový krém :  50 g másla, 80 g hladké mouky, 100 g cukru, 1/4 l černé kávy, 150 g másla, 50 g cukru.  50 g másla rozpustíme, odstavíme z plotny a přidáme mouku a 100g cukru. Vrátíme na plotnu a mícháme až se jíška spojí. Zalijeme kávou a vymícháme hustou kaši. Když zhoustne, odstavíme z plotny. Utřeme 150 g másla s 50 g cukru a po lžících vešleháme vychladlou kaši. Třeme, až krém hodně nabude.

BROSKVOVÁ BUBLANINA
 

3 vejce, 1 hrnek cukru moučka, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, prášek do pečiva, broskve. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, mléko a nakonec jemně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Nalijeme na plech vyložený papírem, poklademe broskvemi a pečeme v troubě na 200 C cca 25 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí. Bublaninu můžeme ještě posypat moučkovým cukrem

CITRONOVÝ MRAMOROVÝ KOLÁČ
zdroj: mamincinyrecepty.cz
 

4 vejce, 220 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka, 250 ml oleje, 100 ml citronové šťávy (cca ze dvou citronů), 2 lžičky citronové kůry (cca z 1 citronu), 400 g polohrubé mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 1 rovná lžička sody, 2 lžíce kakaa. Celá vejce s oběma cukry ušleháme do husté světlé pěny. Postupně přidáme mléko, olej, citronovou šťávu, kůru a mouku promíchanou s práškem do pečiva a sodou. Důkladně promícháme. Polovinu těsta nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení. Do zbytku přimícháme prosáté kakao. Lžičkou dáváme hnědé těsto na povrch světlého na plechu a pak opatrně vidličkou promícháme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C-200°C a pečeme asi 20 minut. Ještě horký moučník hustě posypeme moučkovým cukrem.

JABLKOVÝ ZÁVIN
 

150 ml mléka, 70 ml oleje, špetka soli, 3 lžíce cukru, 1 lžíce citronové kůry, 1 skořicový cukr, vejce, 340 g polohrubé mouky, 1 lžička droždí , 8 jablek, hrst hrozinek, skořice. Program těsto.
Rozdělíme na dva díly, vyválíme 2 placky, posypeme strouhanými jablky, hrozinky, posypeme skořicí a smotáme do závinu. Na plechu necháme ještě 20 minut dokynout. Potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 30 minut

CUKETOVÝ PERNÍK
 

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 2 vejce, 2 hrnky nastrouhané cukety, ½ hrnku oleje, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce pikantní marmelády, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička mleté skořice, 1 kypřící prášek do perníku. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme v hladké těsto, nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme až se těsto nelepí na špejli, cca 20 minut. Můžeme potřít marmeládou, polít čokoládovou polevou, nebo nazdobit jen nastříkáním cik cik polevou . Je to  levná,  rychlá a vláčná buchta

CUKETOVÝ KOLÁČ S BROSKVEMI zdroj: maminciny.recepty.cz
 

4 vejce, 250 g cukru moučka, 4 lžíce oleje, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 350 g nastrouhané cukety, broskve, drobenka. Celá vejce ušleháme s cukrem do husté pěny. Po lžících zašleháme olej, vmícháme mouku s práškem do pečiva a postrouhanou cuketu. Těsto nalije na plech vyložený pečícím papírem. Poklademe půlkami broskví, posypme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě cca 25 minut.

TVAROHOVÉ KAPSY S BROSKVEMI zdroj: maminciny.recepty.cz
 

450 g listového těsta ( Nowaco tří plátky),, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce moučkového cukru, 6 broskví. Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem a cukrem . Každý plát těsta  rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na dva obdelníky (celkově budeme mít 6 obdelníků).  Křivé okraje si nožem odkrojíme a těsto si odložíme stranou. Na jednu polovinu obdélníku dáme lžíci tvarohu, přiklopíme druhou polovinou, okraje dobře zmáčkneme k sobě a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Na každý čtverec položíme půlku broskve řeznou stranou dolů a ze zbytku těsta uděláme kolem broskve „ ohrádku“. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca  14 minut do zlatova.

ŠŤAVNATÝ JAHODOVÝ KOLÁČ zdroj: iDNES.cz
 
TASTICKY

400 g jahod, 100 g cukru na prosypání jahod, lžíce škrobu, 200 g polohrubé a 200 g hrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 180 g krupicového cukru, 1 vejce , 250 ml podmáslí, 125 ml oleje. Na drobenku : 250 g hrubé mouky, 100 g másla, 250 g krupicového cukru. Jahody nakrájejte, prosypte cukrem a škrobem, aby pustily šťávu. Všechnu mouku prosejte s práškem do pečiva, v míse utřete cukr a vejce, vsypte mouku , vlijte podmáslí a olej, zpracujte těsto, které vlijete na papírem vyložený plech. Pokryjte jahodami a posypte drobenkou. Pečte v rozehřáté troubě cca 25 minut při 220 C.  Koláč je nepřeslazený a plný chuti, těsto je díky podmáslí vláčné, o křupavost se postará drobenka a o vůni jahody.

BUBLANINA – možno i DIA
 

18 lžíc  polohrubé mouky, 9 lžíc cukru moučka – v případě varianty DIA : 8 lžíc práškového sladidla na pečení,  1 a  ½  prášku do pečiva, 1 vejce, 125 ml oleje, 300 ml mléka.  Vše smíchat, nalít na papírem vyložený plech, posypat ovocem a dát péct . Příprava velmi jednoduchá , bublanina je dobrá a není suchá, jak některé ostatní bublaniny.

ČESKÉ TIRAMISU zdroj:recepty.cz
 
TASTICKY

2 balíčky piškotů, krém : 2 pomazánkové másla, 1 zakysaná smetana, 1 šlehačka, 200 g moučkového cukru.
Dno  dortové  formy vyložíme  piškoty, polijeme silnou kávou s rumem, dáme polovinu krému a vrstvu opakujeme. Necháme v lednici ztuhnout do druhého dne. Před podáváním posypeme kakaem.

ŘEZY S PUDINKEM A Be-Be sušenkami zdroj: recepty.cz
 

Těsto : 160 g krupicového cukru, 4 vejce, 160 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva. Krém : 3 vanilkové pudinky, 1 l mléka, 150 g másla, sušenky Be-be. Čokoládová poleva : 200 g cukru krupice, 100 g másla, 3 lžíce kakaa, 2 3 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody, ½ lžičky solamylu.
Těsto : vše promíchat a nalít na papírem vyložený vyšší plech. – dát péci. Mezitím si svaříme v 1 l mléka 3 pudinky ( v receptu bylo bez cukru, já trochu do mléka dala) a do horkého uvařeného pudinku zašleháme máslo. Až se máslo rozpustí, nalijeme na upečený korpus a na vlažný položíme Bebe sušenky, jednu vedle druhé, nepřekrývat. Sušenky pokapeme rumem a polejem čokoládovou polevou, ta se nemusí dělat v horké lázni, stačí pánvička s nepřilnavým povrchem. Uchovávat v lednici !

OŘECHOVÁ BÁBOVKA zdroj: recepty.cz
 
TASTICKY

2 hrnky hladké mouky, 1 a ½  hrnku cukru, 2 hrnky mletých vlašských ořechů ,  ¾ hrnku vlažného mléka, ½ hrnku oleje, 3 vejce, 1 prášek do pečiva. Vše smícháme dohromady, nalijeme do vymazané a vysypané formy a pomalu pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 50 minut. Jednoduchá příprava a výsledek skvělý.

ESKYMO ŘEZY zdroj: recepty.cz
TASTICKY

2 hrnky hladké mouky, necelý hrnek cukr krupice, 1 prášek do pečení,  1 vanilkový cukr, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 lžíce kakaa. Krém : 450   ml mléka, 2 kokosové pudinky, 125 g másla,  cukr dle chuti, 1 zakysaná smetana. Suroviny na těsto všechny smícháme a vlijeme na pečícím papírem vyložený plech. Mezitím si uvaříme hustý pudink,  vyšleháme máslo s cukrem a zašleháváme po lžících vychladlý pudink a zakysanou smetanu. Krém natřeme na korpus a pocákáme čokoládovou polevou, dáme do lednice ztuhnout

ZAKÁZANÁ BUCHTA zdroj:eva.napady.net

BUCHTA

2 hrnky polohrubé mouky, 1 a půl hrnku cukru moučka (já dala jen jeden hrnek) 4 vejce, 1 hrnek vlažné vody, 1 hrnek oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 10 dkg mletých ořechů. Poleva : 1 salko vařit 2,5 hodiny ponořené ve vodě, 1 máslo, 5 dkg mletých ořechů, čokoládová poleva. Postup : vejce ušleháme s cukrem a postupně přidáme ostatní přísady, vylijeme na papírem vyložený plech.  Pečeme dle zkušeností s troubou cca 25 minut, až se nelepí špejle. Salko uvaříme nejlépe den předem, aby vychladlo. Vyšleháme ho s máslem a namažeme na vychladlý korpus. Nahoru nastříkáme cik cak polevu a necháme v lednici odpočinout

NEKYNUTÉ KOLÁČKY Zdroj mamincinyrecepty.cz

kolacky

500 g polohrubé mouky, špetka soli, 250 g rozpuštěné hery, 250 ml smetany ke šlehání, 30 g čerstvých kvasnic , 3 lžíce cukru, dva žloutky. Všechny surovin dáme do mísy a vařečkou vypracujeme těsto. Vyklopíme na pomoučený vál a ještě rukama propracujeme. NENECHÁVÁME KYNOUT ! Tvoříme kuličky , které skládáme na plechy vyložený pečícím papírem, do každé kuličky vmáčkneme důlek, použila jsem odměrku z DP, a naplníme libovolnou náplní (povidla, tvaroh, mák. . . ) Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při teplotě 200 C cca 14 – 18 minut do zrůžovění. Hotové koláčky pocukrujeme. Z této dávky mi vyšlo 30 koláčků.

JABLKOVÝ KOLÁČ zdroj marsiland.wz.cz
trojuhelniky

1 hrnek krupice, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr ,1 prášek do pečiva, 1 – 1,5 kg strouhaných jablek.
Vše sypké přísady smícháme  v míse, na papírem vyloženém plechu vrstvíme 1 hrnek směsi, jeden hrnek jablek, směs, jablka, směs. Vrchní vrstvu polijeme  ½ rozpuštěného másla (Hery). Péct cca 40 minut až bude buchta vonět.
Vyzkoušejte i já nevěřila, že bude držet pohromadě a chuťově je vynikající.

VLOČKOVÉ SUŠENKY – zdravé mlsání zdroj Flowy z Dámy
trojuhelniky
160 g ovesných vloček, 120 g cukru, 160 g hery, 200 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 2 vejce, špetka soli, hrst oříšků, rozinek, čokolády, slunečnicových semínek. .. .
Na pánci si na sucho opražíme rozsekané vločky, necháme vychladnout. Oříšky, čokoládu, rozinky atd. nakrájíme na menší kousky a smícháme s ostatními přísadami. Vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout v lednici. Tvarujeme malé koláčky, ukládáme na pečící papír a při teplotě 200 stupňů pečeme cca 10 minut.

JABLEČNÍK
60 dkg hl. mouka, 1 HERA, 14 dkg cukru moučka, špetka soli, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kúra, 2 vanilkové cukry, 6 lžíc mléka, 1/2 prášku do pečiva.Vše řádně promíchat, rozdělit na dvě poloviny. Na první vyválenou polovinu dát hodně jablek, posypat skořicovým cukrem (podle chuti jablek i cukrem), druhou vyválenou částí přikrýt.Péct dle tvých zkušeností s troubou do zlatova. (já vše peču na pečícím papíře a nejlepší je až druhý den )

LITÁ BUCHTA s jablky a vanilkovým pudinkem sypaná kokosovými pilinami
2 hrnky polohrubé mouky, ¾ hrnku cukru, 1,2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, mléko dle potřeby
Náplň : dušená jablka, asi 1 kg na kostičky nakrájených podušených jablek
Pudink : 1 uvařený vanilkový pudink
Kokosové piliny : 100 g kokosu, 100 g másla , 50 – 10 cukru moučka, vše společně opražíme dorůžova.
Ze surovin zpracujeme lité těsto a nalijeme do vymazaného plechu. Na těsto poklademe jablka a upečeme asi 30-40 minut.. Po upečení , musí být ještě teplé, polijeme vařícím pudinkem a navrh nasypee studené piliny. Nejlepší je druhý den, až těsto „nasákne“ jablka i pudink.

SUPER rychlý PERNÍK
1/2 l hladké mouky, 1/4 l cukru krupice, 5 lžic oleje, 1 vejce, 2 lžice kakaa, 1/4 l mléka, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva a 1/2 do perníku, ořechy, rozinky, mandle...

Vše pouze smísíme a upečema na vymazaném a moukou vysypaném plechu. Na vrch můžeme dát třeba jen moučkový cukr, marmeládu, ale i čokoládovou polevu.

MARGOT ŘEZY
Těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 150 g cukr krupice, 1 dcl oleje, 2dcl mléka
Pudinková náplň: 1/2 l mléka, 1 čokoládový pudink, 1-2 lžíce cukru, 1 lžíce kakaa
Poleva: 2 kysané smetany (400 g), 1 vanilkový cukr, 1 čokoláda Margot (nastrouhat na hrubo)
V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej, dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a dle potřeby ředíme mlékem. Nakonec lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Stejnoměrně rozprostřeme a na povrch nalijeme cik cak teplý pudink (pěkně z výšky, aby protekl těstem) a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Ještě na teplou buchtu natřeme kysanou smetanou prošlehanou s vanilkovým cukrem a povrch posypeme strouhanou Margot čokoládou (před strouháním dejte chvilku na mrazák). Hotovou buchtu dejte do chladu proležet. Nejlepší je druhý den, pokud vydrží.

RYCHLÁ BUBLANINA
18 lžic polohrubé mouky, 9 lžic mletého cukru, 1 celé vejce, 1 a 1/2 prášku do pečiva, 3 dcl mléka, 1 a 1/2 dcl oleje. Všechno smícháme v míse do hladka, nalejeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe libovolným ovocem. Pečeme v mírné troubě. Není suchá jak klasická bublanina, příprava rychlá a jednoduchá.

CUKETOVÁ BUCHTA
2 hrnky polohrubé mouky, 1 ½ hrnku cukru, 1 hrnek nastrouhané cukety, ½ hrnku oleje
2 vejce, 2 lžičky kakaa, 1 prášek do pečiva, skořice (může být i perníkové koření)
Po upečení můžeme nechat bez polevy, nebo polít čokoládovou polevou.

Poleva : 100 g tuku 100% , 6 lžíc cukru krupice, 2 plné lžíce kakaa, 4 lžíce vody

Ve vodní lázni roztopíme nejdříve tuk, pak přidám ostatní přísady a mícháme do hladka, poleva trochu zhoustne. Krásné se leskne,při krájení se neláme.

BANÁNOVÉ SOUDEČKY
Dětské piškoty, banány, čokoláda na vaření nebo kaštany - množství podle toho, kolik soudečků chcete udělat.
Banány nakrájíme na 1/2 cm široká kolečka a vložíme mezi dva piškoty. Spojíme párátkem na soudečky a polijeme rozpuštěnou čokoládou. Necháme asi 4 hodiny v chladnu odležet.

BÁBOVKA DO VELKÉ FORMY
6 vajec, 380 g cukru moučka, 170 g teplé vody, 170 g oleje, 450 plohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, hrst nasekaných ořechů.

V robotu ušleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme vodu, olej, mouku, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Do velké formy nalijeme polovinu těsta, posypeme ořechy. Na to nalít druhou polovinu těsta obarvenou kakaem. V předehřáté troubě pečeme asi 45 minut na 190 stupních.

ČOKOLÁDOVÉ ČTVEREČKY
Těsto: 160 g másla nebo Hery, 160 g cukru, 3 vejce, 160 g polohrubé mouky, 160 g strouhané čokolády
Poleva: 200 g cukru, 4 lžíce rumu, 2 lžíce vody
Na ozdobu: zavařenina, ořechy
Máslo, cukr, vejce utřeme (nejlépe ve šlehači). Potom přidáme mouku a čokoládu a lehce promícháme. Vzniklé těsto pečeme na plechu na pečícím papíře nebo na tukem vymazaném a strouhankou vysypaném plechu. Po upečení potřeme zavařeninou, necháme zaschnout a přelijeme rumovou polevou. Na polevu všechny ingredience utřeme dohladka. Než poleva zaschne sypeme ořechy a krájíme na čtverečky.

BEBE ZÁKUSEK
2 balíčky BEBE sušenek, kokos, 2 – 3 dcl mléka, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
Hera, 1 vejce, rum, kakao, 15 dkg cukru moučka.
Z mléka a mouky uvaříme kaši, necháme vychladnout. Utřeme heru, cukr žloutek, postupně přidáváme kaši, rum a sníh z bílků. Slepujeme sušenky, obalíme v kokosu, zabalíme do alobalu a necháme ztuhnou a provlhnout do druhého dne. Tmavé sušenky lepím bílým krémem, světlé tmavým – přidám do něho kakao. Nebo střídám jednu sušenku tmavou, jednu světlou. Krajíme šikmo.

JETELINKY
35 dkg mletých lískových oříšků, 25 dkg cukru, 2 vejce, 1 lžíce másla, trocha skořice a citronové kůry

Dělat tři malé kuličky, spojit lískovým oříškem. Mírně péct – sušit !

LINECKÉ
40 dkg hladké mouky, Hera, 10 dkg moučkového cukru, nastrouhaná kůra z citronu, 1 vejce

DIA MOTÝLCI
25 dkg hladké mouky, 12 dkg sladidla na pečení, 18 dkg hery, 10 dkg mletých ořechů
2 žloutky, 1 vanilkový cukr.

Vykrajuji motýlky, slepuji dia marmeládou, polévám dia polevou a zdobím nadrobno nasekanými žele bonbony.

PAŘÍŽSKÉ ROHLÍČKY
24 dkg cukru, 20 dkg mletých ořechů, 8 dkg strouhanky, 2 vejce
Krém : 25 dkg másla, 15 dkg cukru, 1 čokoláda měkká, trochu kakaa a rumu
Vyválet silnější plát, vykrajovat rohlíčky,  péct dorůžova.
Stříkat krémem, polít čokoládou.

OŘECHOVÉ PRACNY
15 dkg hladké mouky, 9 kg cukru moučky, 12 dkg másla, 1 vejce, 9 dkg mletých ořechů
5 dkg strouhané čokolády nebo kakaa, špetka mleté skořice.
Plnit do suchých formiček, po upečení a vyklopení obalovat v cukru.

RAFAELO
25 dkg cuku moučka, 1 dcl vody, 1 ztužený tuk, vanilkový cukr
Vše rozpustit ve vodní lázni.
Nechat zchladit a přidat 25 dkg sušeného mléka a 12 dkg kokosu.
Dělat kuličky, dovnitř mandle.

ČTVEREČKY ZE SUŠENÉHO MLÉKA
30 dkg moučkový cukr, 30 dkg másla, 3 žloutky
Vše utřít. Přidat 30 dkg sušeného mléka, „naplácat“ na vymazaný plech . Upéct v mírné troubě do červena. Stříkat bílou a hnědou polevou. Ještě teplé krájet na malé čtverečky.

RUMOVÉ PŮLMĚSÍČKY
12 dkg másla, 12 dkg cukru moučka, 12 dkg hrubé mouky, 1 lžíce kakaa, 3 vejce
Máslo s cukem třeme 15 minut, do směsi přidáme 3 žloutky a třeme dalších 15 minut. Pak do směsi přimícháme kakao, mouku a trochu prášku do pečiva. Ze tří bílků ušleháme tuhý sníh, který poté do směsi taky přidáme.
Směs vlijeme na plech a v mírně rozehřáté troubě pečeme cca 15 minut. Po vychladnutí přímo na plechu potřeme citronovou nebo rumovou polevou a vykrajujme půlměsíčky,
Citronová poleva :
vylisujeme asi dvě lžíce šťávy z citronu, procedíme přes sítko a utřeme s 250 g cukru a dvěma lžícemi vlažné vody.
Rumová poleva :
Utřeme 250 g cukru s třemi lžícemi rumu a dvěma lžícemi vařící vody.

DIA ROZINKOVÁ SRDÍČKA
140 g rozmixovaných ořechů, 160 g rozmixovaných rozinek, 50 g celozrnné mouky, 100 ml citronové šťávy, 1 bílek , 1 lžička umělého sladidla
Do rozmixovaných ořechů a rozinek přidat ostatní přísady a nechat uležet do druhého dne.
Vyválet plát asi 5 mm, vykrajovat srdíčka. Polovičku srdíčka potřít žloutkem, do druhé poloviny vtlačit půlku mandle. Péct v rozehřáté troubě 180 stupně, asi 10 minut.

TOFIFFE
1 ½ nastrouhané tatranky, ½ omegy, 5 dkg cukru moučka, 17,5 dkg hladké mouky, 1 vejce, 2 lžíce rumu.
Naplnit malé košíčky, pomalu péct !
Náplň :
Salko – vařit dvě hodiny , po zchladnutí otevřít a ½ salka vyšlehat s 10 dkg másla.
Nalít do košíčku, nahoru položit lískový oříšek.

SKOŘICOVÉ HVĚZDIČKY
35 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru, 25 dkg másla, 10 dkg mletých ořechů, 1 vejce, 3 lžíce medu, 1 lžička skořice
Nechat přes noc uležet.
Vyválet plát, vykrajovat hvězdičky, péct pomalu.
Slepovat povidly, zdobit bílou polevou.

OŘECHY
30 dkg hladké mouky, 10 dkg mletých ořechů, 15 dkg cukru moučka, 20 dkg másla
1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 2 dkg kakao
Plnit do suchých formiček.
Po upečení plnit náplní :
20 dkg másla, 15 dkg cukru, 1 žloutek, 15 dkg sušeného mléka, 2 lžíce rumu

JEDNODUCHÉ KOKOSOVÉ ŘEZY zdroj : mamincinyrecepty.cz

KOKOSOVE_REZY
1 hrnek kokosu, 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřicí prášek, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 0,5 hrnku oleje. Postup : smícháme mouku, kypřící prášek, kokos, cukry, vejce, mléko a olej. Těsto vlijeme na papírem vyložený plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180 C cca 25-30 minut dozlatova. Necháme vychladnout a polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem. Můj tip na čokoládovou polevu, kterou často používám : 100 g tuku, 6 zarovnaných lžíc cukru, 2 plné lžíce kakaa, 4 lžíce vody. Ve vodní lázni nejprve rozpustíme tuk a pak přidáme ostatní přísady. Tato poleva stačí na celý plech.