zpet

Domácí pekárna

KYNUTÝ JABLEČNÝ ZÁVIN(zdroj maminciny.recepty.cz)

 

 

těsto: 250 ml mléka, 2 žloutky, 100 g rozpuštěné hery, 2 lžíce rumu, špetka soli, 60 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 1/2 kostky droždí
dále: 8-10 jablek, skořicový cukr , mleté ořechy, rozinky, rozpuštěné máslo, vejce na potření.

Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na obdélník. Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme ořechy, nastrouhanými jablky , posypeme rozinkami, moučkovým cukrem (podle kyselosti jablek), skořicovým cukrem í a zavineme. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě 15-20 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a při 180°C upečeme dozlatova (asi 20 minut).

SMAJLÍCI

 

 

280 ml mléka, 1/4 rozpuštěné hery, 5 lžíc moučkového cukru, špetka soli, 2 lžíce sušené citronové kůry, 550 g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí.
na náplně : puding (0,5 l mléka na dva sáčky pudingu a přidávám do horkého ještě 1/4 hery), marmeláda, povidla, nutela, tvaroh. . . . . . co je doma nebo kdo co rád . Program těsto. (Samozřejmě jde udělat ručně)
Po vykynutí se těsto rozválíme a vykrajujeme sklenicí kolečka. Na kolečko dáme náplň , okraje potřeme rozkvedlaným vajíčkem a důkladně !!!!přimáčkneme druhé kolečko. Přeložíme na plech a na plechu ještě přitlačíme okraje vidličkou, aby nám náplň nevytekla. Necháme ještě 15 minut kynout, potřeme vejcem a pečeme cca na 200 C 16 minut (plynová trouba)..

SÝROVOVOSLANINOVÉ PLETENKY

(zdroj Jenda toprecepty.cz) 

 

Těsto: 1/2kg hladké mouky, 2 vajíčka, 1,5dcl oleje, lžička soli, cca 2,5dcl mléka, kostka droždí a lžička cukru. Silnější plátky látky anglické slaniny , plátky uzeného sýru a další vajíčko na potírání.
Program těsto. Hlídáme konzistenci těsta, pokud se těsto lepí přisypeme mouku. Slaninu nakrájíme na dlouhé úzké proužky. Tu, kterou nevyužijeme, nakrájíme nadrobno.Z vykynutého těsta vyválíme úzké válečky, poklademe proužky slaniny a spleteme tři copánky. Necháme 15 minut kynout ještě na plechu, pak potřeme vajíčkem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Zhruba po 20 minutách poklademe houstičky plátky sýru a krátce zapečeme.

BULKY

(zdroj Mirka toprecepty.cz) 

 

280 ml vody, 6 lžíc oleje, 300 g hladké mouky, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 2,5 lžičky soli, lžička cukru, 15 g droždí. PROGRAM TĚSTO. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 12 dílů, umotáme housky, necháme 15 minut na plechu dokynout, potřeme vodou, posypeme hrubou solí a dáme péct do trouby cca 18 minut. Před dopečením můžeme posypat nastrouhaným sýrem.

LANGOŠE

 

 

180 ml mléka, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, špetka pepře, 280 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 80 g  bramborové instantní kaše, ½ kostky droždí. Program těsto.  Z vykynutého těsta ukrajujeme kousky, vytvoříme kulaté bochánky, trochu zploštíme a necháme ještě chvilku na pomoučeném vále kynout. Ve fritovacím hrnci  rozpálíme olej, každý kousek těsta rukama ještě víc zploštíme a roztáhneme do tenka a vložíme do horkého oleje. Smažíme z obou stran dozlatova. Hotové langoše necháme okapat na ubrousku, potřeme čertovskou omáčkou a sypeme strouhaným sýrem.

ŠPENÁTOVÉ MŘÍŽKY  
 

250 ml vlažného mléka, 150 ml oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 400 g hladké mouky, 100 g žitné mouky, lžička mletého bílého pepře, 1 lžička sušeného česneku,½ kostky droždí
PROGRAM TĚSTO.
Mezitím si uvaříme špenát, na zpěněné cibulce si podusíme sekaný špenát, trochu posypeme vegetou, přidáme dva rozmačkané stroužky česneku  Do špenátu na naplnění nedávám smetanu a zahušťuji zásmažkou, kde místo mouky dám na olej strouhanku, aby byl špenát hustější.
Z těsta vyválíme plát, nakrájíme na obdélníky a dáme silnější vrstvu špenátu. Z druhého plátu si speciálním válečkem vytvoříme mřížku.  Pokud nemám váleček na mřížky, plníme jako šátečky.  Na plechu necháme 20 dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 220 C cca 14 minut (plynová trouba)

PUDINKOVKA  (zdroj MMB.sk)
 

1/2 kg polohrubé mouky,necelé 3dcl mléka, ¼ rozpuštěné hery, 5 lžic práškového cukru, 1/2 kostky droždí, špetka soli Na náplň 1/5l mléka, 2 pudinky  jakýkoliv), cukr dle chuti, ¼ hery

Program těsto.Uvaříme pudink do horkého vmícháme ¼  kostky tuku na pečení necháme vychladit. Těsto rozdělíme na 6 dílků každý vyválíme potřeme pudinkem (do jednoho mi chybělo, tak jsem dala nutelu)  a smotáme do copánku ( jako roládu) a copánky spleteme Necháme na plechu ještě vykynout, potřeme vajíčkem nebo mlékem a pečeme při 180 stupních do zlatova.

MASOVÉ KAPSY
 

250 ml vlažného mléka, 2 lžičky soli, 100 g rozpuštěné hery, 1 lžička cukru, 500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, sekaná .
Program těsto.
Během hnětení hlídat konzistenci těsta a případně dosypat mouku tak, aby se těsto nelepilo.
Vyvalujeme plát, rozkrojíme na obdelníky, položíme hrubší plát sekané , okraje potřeme vodou , přehneme a stlačíme okraje k sobě a ještě dotlačíme vidličkou. Nechat na plechu dokynout, pak potřít vejcem a péct cca 20 minu při 200 C (plynová trouba)

SÝROVÉ ROHLÍČKY  
 

130 ml vlažného mléka, 150 g rozpuštěné hery, 2 celé vejce, 1 lžička soli, 1 lžička sušené petrželové natě,  100 g nastrouhaného tvrdého sýru, 2 trouhelníčky měkkého sýru s příchutí niva, 420 g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí. Program těsto, hlídat konzistenci těsta, případně dosypat trochu mouky (záleží na velikosti vajec a obsahu tuku v sýru). Potom vyválíme tenčí plát, vykrajujeme kolečka dle dezertního talíře, rozkrojíme na 8 dílů jako dort, na každý trouhelník dáme plátek šunky, zabalíme směrem ke špičce, necháme 20 minut na plechu dokynout, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme nastrouhanou nivou. Pečeme cca 20 minut na 200

SMRAĎULKY
 

200 ml vody, 100 ml mléka, 1 lžička cukru, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 2 lžíce   instantní bramborové kaše, 480 g hladké mouky, ½ kostky droždí. Program těsto. Hlídáme konzistenci těsta, pokud se těsto lepí přisypeme mouku. Rozdělíme na 12  - 14 dílů, tvarujeme bochánky do kterých zabalíme kolečko tvarůžky v plátku uzené krkovičky.  Necháme ještě 20 minut dokynout na plechu, potřeme vejcem a pečeme cca 10  minut při teplotě 200 stupňů, pak posypeme tvrdým strouhaným sýrem a dopečeme až se sýr rozpeče.

PIZZA ROHLÍČKY  zdroj:Andy z dama.cz
 

200 ml vody, 4 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička pizza koření, 1 vejce, 200 g pizza mouky, 290 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí, 1 lžička cukru.  Hlídat konzistenci těsta, pokud se těsto lepí přisypeme mouku. Po vykynutí vyválíme dva obdelníky, jeden potřeme kečupem, posypeme tvrdým sýrem, položíme plátky anglické slaniny a přiklopíme druhým obdelníkem. Nakrájíme na proužky a stočíme do vrtulek. Ne plechu necháme 20 dokynout, potřeme vejcem, posypeme hrubou solí a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 stupňů asi 20 minut.

KROKODÝL  zdroj:email
 

260 ml mléka, 3 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 250 g hladká mouka, 250 g polohrubá mouka, 1 lžičky drceného kmínu, 1 lžička oregána, ½ kostky droždí.
Na náplň : niva, porek, anglická . . . .kdo co rád.  Program těsto. Po vykynutí si kousek těsta dáme bokem (na nohy a oči) rozválíme na obdelník velikosti plechu, trochu seřízneme rohy, a po delších stranách nařízneme radýlkem (viz foto). Doprostřed položíme náplň, dle chuti, já dala porek, anglickou a nivu (dá se naplnit i jablky – jen do těsta přidáme trochu více cukru) a naříznuté pruhy přes sebe poskládáme (viz foto). Přendáme na plech a dotvarujeme hlavu (okraje přes sebe přeložíme a rukou zploštíme, ocas stočíme). Ze zbylého těsta si vytvarujeme nohy, nařízneme prsty a vytvarujeme oči, do důlku můžeme vložit  olivy. Nůžkami těsto nastříháme na „tlamě“ – zuby  a  po „těle“ – bodliny. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě cca 35 minut

SLANÝ ZÁVIN 
 

400 ml mléka, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 100 ml oleje, 500 g hladká mouka, 150 g pšeničná celozrnná (pokud nemáme dáme jen 650 hladké), lžička vegety a lžička sušené petržele, 1/2 kostky kvasnic na nádivku : salámy, sýr, cibule, paprika, párky, kečup, . . . . . Program těsto, při míchání hlídám konzistenci těsta, pokud se lepí přisypu mouku.
Po vykunutí rozdělíme na čtyři díly, každý rozválíme, položíme plátky tvrdého sýru, pokapeme kečupem, dáme párky nebo sálám, zeleninu, vaječinu. . .  a stočím do závinu. Z této dávky vyjdou čtyři záviny. Necháme ještě na plechu 20 minut dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kořením pizza a pečeme asi 30 minut na 200 stupňů

ZAMOTANÉ KOLÁČE  zdroj:mamincinyrecepty.cz
 

500 g hladké mouky, 40 g kvasnic, 50 g cukru krystal, 250 ml vlažného mléka, 75 g změklého másla, špetka soli, 1 celé vejce, citronová kůra.
Náplň: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce krystalu,švestky, trochu rozpuštěného másla na potření.
Suroviny vložíme do pekárny a zapneme program TĚSTO. Uvaříme si náplň z mléka , pudinku a cukru. Po vykynutí těsto vyjmeme na vál a rozválíme na obdélník. Obdélník potřeme rozpuštěným máslem a zavineme po delší straně jako závin. Ten rozkrájíme na kolečka a rozložíme je na plech. V každém uděláme důlek. Do důlku dáme trochu pudinku a na něj položíme půlku švestky. Pečeme v předehřáté troubě. Ještě teplé pocukrujeme

SÁDLOVÉ UZLY zdroj:Eva z dama.cz
 

250 ml, mléka, 2 žloutky, 60 g sádla, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička instantního nebo ¼ čerstvého droždí. Program těsto. Vytvarujeme housky, rohlíky, uzly. . . , potřeme vajíčkem a pečeme cca 20 minut při 180 C

LOUPÁČKY zdroj:Kovářka z Dámy.cz
 

300 ml vody, 100 ml oleje, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, trochu soli, 1 vejce, 600 g hladké mouky, 1,5 lžičky instantního droždí. Program těsto.  Rozdělíme na 12 stejných dílů, vyválíme, stáčíme rohlíčky, některé jsem naplnila nutelou. Před pečením potřít vejcem.

MAZANEC zdroj: recepty.cz
 

280 ml mléka, 100 g rozpuštěného másla, 550 g polohrubé mouky, 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 lžička sušeného droždí. Program základní, kůrka světlá, velikost 1. Po zapípání přidáme hrozinky nebo kandované ovoce.

FRANCOUZKÉ BAGETY  zdroj: Eva z Dama.cz
 

450 ml vody, 1,5 lžíce medu, 1,5 lžičky soli, 1,5 lžičky cukru, 800 g hladké mouky, ½ kostky droždí. Program těsto. Vytvarovat dlouhé bagety, nechat ještě 20 minut kynout na plechu. Nahoře naříznout několik šikmých řezů a před pečením potřít  slanou vodou. Péct na 180 C cca 25 minut.

FRANTIŠKY zdroj Kovářka z Dáma.cz
 

200 ml vlažného mléka, 40 g cukru, 70 g změklého másla, ¼ lžičky soli, 2 lžičky skořice, 400 g polohrubé mouky, ½ kostky čerstvého droždí. Na náplň : 100 g změklého másla. 70 g cukru v tom jeden vanilkový) 1 lžíce skořice – případně místo skořice kakao.  Program těsto. Vyválet  obdelník, který se podélně rozpůlí, na každý dát náplň a stočit do rolády. Vzniknout miniroládky, které se uprostřed vařečkou zmáčknout, jakoby jsme je chtěli rozpůlit.  Na plechu nechat dokynout , potřít vejcem a péct cca 12 minut na 225 C.

TMAVÉ HOUSKY zdroj: Ben3 z Dáma.cz

250 ml vody, 3 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 100g hladké mouky, 100 g celozrnné žitné mouky, ½ kostky droždí, 2 lžičky kmínu do těsta a na posypání, 1 vejce na potření. Program těsto.  Rozdělíme na 12 kousků a upleteme housky. Necháme na plechu ještě 20 minut kynout, potřeme vajíčkem, posypeme  kmínem, sezamovým semínkem,  hrubou solí , kdo co rád. Pečeme cca 20 minut při 180 C. Housky jsou velmi dobré a vydrží dlouho měkké.

ROHLÍKY S PŘEKVAPENÍM zdroj:recepty.cz

220 ml mléka, 1,5 lžičky soli, 12 g rozpuštěného mléka,  1 lžíce medu, 380 g hladké mouky , 1 lžička sušeného droždí, hrubá sůl na posypání, vejce na potření, 10 párků a 10 plátků tvrdého sýru. Program těsto. Rozdělit na 10 kousků, vyválet placku, položit tvrdý sýr a párek a zamotat rohlík. Na plechu nechat ještě 20 minut kynout, potřít vejcem, posypat hrubou solí. Péct cca 20 minut při 200 C

ANGLICKÉ ROHLÍKY Zdroj Zajoch z dama.cz

100 ml podmáslí, 300 ml mléka, 100 g tmavé žitné mouky, 400 g hladké mouky, lžička soli, lžička cukru (může být i med) 1 lžička sušeného nebo ¼ čerstvého droždí. Program těsto. Během hnětení si těsto hlídat a mouku dosypávat tak, aby nelepilo. Záleží na hustotě podmáslí a proto nejde určit přesně množství mouky. Tvoříme rohlíčky na které dáme plátek anglické slaniny a tvrdý sýr, pečeme při teplotě 200 C cca 15 minut.

PLNĚNÉ ŠÁTEČKY

200 ml mléka, 125 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, 100 g cukru, 1 lžička soli, vanilkový cukr, citrónová kůra, 500 g polohrubé mouky, 0,5 kostky čerstvých kvasnic. Program těsto.Po vykynutí vyválet, krájet na čtverečky, naplnit, pak dobře zabalit a nechat na plechu ještě půl hodiny kynou, nakonec potřít rozšlehaným žloutkem a péct cca 25 – 30 minut při teplotě cca 180 – 200 C. Náplně : puding, nutela, povidla, tvaroh, kdo co rád.

HONZOVY BUCHTY Zdroj Uursik z Dáma.cz

250 ml vlažného mléka, 150 g rozpuštěného másla (hery) , 2 žloutky, 2 lžíce citronové šťávy, strouhanou kůru z jednoho citronu, 500 g hladká mouka, 1 sáček vanilinového cukru, ½ čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí.
Tvarohová náplň : 1 tvaroh, 1 žloutek, 2-3 lžíce cukru moučka, hrozinky, tuhý sníh z bílků, vše smíchat, pokud je řídký, zahustit pudinkovým práškem.
PROGRAM TĚSTO. Tvarovat buchty, plnit tvarohem, povidly apod. každou potřít po stranách rozehřátým máslem, až bude pekáč plný, tak ještě potřít shora, aby se buchty k sobě nelepily

BANKETKY SLANÉ Zdroj Svetluška z Dáma.cz

260 ml vlažné vody, 20 g oleje, 10 g soli, 500 g polohrubá mouka, 17,5 čerstvého droždí, 5 g cukru.
PROGRAM TĚSTO. Z těsta vytvarujeme rohlíčky, na plechu necháme dokynout, pečeme v předehřáté troubě cca 15 – 20 minut. Před pečením potřít rozšlehaným vejcem a posypat hrubou solí.

KOBLIHY Zdroj Iv@ z Dáma.cz

250 ml teplé vody , 30 g rozpuštěné Hery , 2 žloutky , 2 lžíce cukru , 2 lžíce rumu , 1 lžíce citronky , 2 lžičky citronové kůry , špetka soli , 500 g hladká mouka ,3 lžičky instantního droždí
PROGRAM TĚSTO. Rozdělit na 25 kousků, zakulatit a udělat prstem důlek, nechat dokynout. Před vložením do oleje důlek obnovit a smažit důlkem dolů s pokličkou , pak obrátit a dosmažit bez pokličky. Plnit povidly, marmeládou , kdo co rád.

OŘECHOVÉ HŘEBENY zdroj Dáma.cz

125 ml mléka, 100 g tuku, 30 g cukru, 1 vejce, citronová kůra, špetka soli, 300 g hladká mouka, přes ½ lžičky droždí
PROGRAM TĚSTO
Vyválíme placku, nakrájíme na obdélníčky, potřeme náplní, zavineme a válečky na vnější straně 3 – 5 nařízneme,  stočíme do tvaru rohlíčků.  Necháme na plechu dokynout, potřeme vejcem, pečeme cca 20 minut při 200 C.
Ořechová náplň : 150 g másla, 150 g vlašských ořechů, 100 g cukru, žloutek.
Ořechy pomeleme, v hrnci zpěníme máslo, přidáme cukr a ořechy a krátce osmahneme. Po vychladnutí zamícháme žloutek.

ČESNEKOVÉ TROJÚHELNÍKY zdroj Eva z Dáma.cz

500 ml mléka, 100 ml oleje, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 750 g hladká mouka, 2,5 lžičky droždí.
PROGRAM TĚSTO
Nádivka : 1 máslo, sůl dle chuti, 12 – 15 stroužků česneku
Těsto rozdělíme na 4 díly, vyválíme placku, potřeme nádivkou a posypeme vegetou. Zavineme a znova potřeme nádivkou. Rozkrojíme na šikmo , neoddělujeme  od sebe, na plechu nechat ještě dokynout. Pečeme cca 30 minut při 180 C.

SYROVÉ TYČINKY OD ZORKA
120 ml mléka, 150 rozpuštěného másla (hera), 1 vejce, 1,2 lžičky soli, špetka pepře
280 g hladké mouky, 150 g nastrouhaného sýru Eidam, 20 g čerstvého droždí, 1 lžička cukru

Program TĚSTO.
Pak rozválet na plát, nakrájet na pruhy cca 2 cm široké, stočit do vrtulek a nechat ještě chvíli kynout na plechu. Před pečením potřít vajíčkem , posypat hrubou solí.
Péct cca 25 minut na 200 stupňů. Z tohoto těsta dělám i plněné rohlíčky apod. je opravdu vynikající.

KYNUTÉ TĚSTO UNIVERZÁLNÍ
0,5 kg hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 1/2 kostky čerstvého droždí
špetka soli, špetka cukru, 150 ml oleje

Program TĚSTO.
Výborné na langoše, pizzu, plněné rohlíčky atd

TĚSTO NA ZÁVIN
150ml mléka, 70ml oleje, 300g polohrubé mouky, 30g cukru, špetka soli,citronová kůra, 1 lžička sušeného droždí

Program TĚSTO.
Vyválíme plát , pokladame strouhanými jablky, posypeme skořicí, ořechy, rozinky, zavineme, potřeme vejcem a pečeme v troubě cca  50 minut do zlatova.  Z této dávky mi vyjdou dva velké záviny.

PLNĚNÉ ROHLÍČKY
250 ml mléka, 15 g másla, 2 troúhleníčky  sýru se šunkou, 200 g hladké mouky
100 g špaldové, 70 celozrnné mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky sušeného droždí

Program TĚSTO.
Tence vyválet , podle dezertního talířku vykrojit kola a každé kolo  rozdělit na 8 dílků. Položit plátek anglické (vysočinu a nivu, šunku a tvrdý sýr atd. atd.) a stáčet ke špičce. Natřít vejcem a posypat sezname, hrubou solí, kmínem, kdo má co rád. Péct do zlatova.

TĚSTO NA COKOLIV SLADKÉHO OD DIKA
200ml mléka, 150ml oleje, 10 lžiček cukru, špetka soli, 1 vejce, 500g polohrubé mouky, 2 lžičky sušeného droždí

Program TĚSTO.

NEDĚLNÍ ŠTOLA
200 ml mléka, 60 g Hery, 2 vejce, 500 polhrubé mouky, 1 vanilkový pudinkový prášek
2 lžíce rozinek  (lepší namočené v rumu), 60 g cukru, 1 vanilinový cukr, špetka soli, 1 lžička sušeného droždí
Kdo má rád tak ořechy, mandle, sušené ovoce. . . .Máslo na potření.

Program ZÁKLADNÍ, kůrka světlá, po signálu přidat ořechy, mandle apod.
Po vyndání z pekárny ještě teplou potřít rozpušteným máslem a pocukrovat.

TĚSTO NA KYNUTÝ KOLÁČ S OVOCEM
1 hrnek mléka, 1 vejce, 5 lžiček cukru, 5 lžíc hery, vanilinový cukr, citronová kůra,
3 hrnky polohrubé mouky, 1 lžička sušeného droždí.

Program TĚSTO.
Potom rozprostřeme na plech, poklademe ovocem a posypeme žmolenkou.  Péct dle  Vašich zkušeností s troubou.

LOUPÁČKY ZADĚLÁVANÉ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ
175 ml mléka, 1 žloutek, 70 g povolené Hery, špetka soli, citronová kůra, 400 g hladké mouky, 40 g cukru, vanilinový cukr, ¾ lžičky sušeného droždí

Program TĚSTO.
Těsto rozdělíme na 12 kousků. Vyválíme válečky, ohneme do tvaru loupáků a necháme na plechu ještě chvíli kynout. Potřeme bílkem a posypeme mákem. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova při 170 stupních cca 15minut.

PIZZA S RAJČATY zdroj: recepty.cz
 

250 ml vody, 150 ml olivového oleje, 1 lžíce soli, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, 2 lžičky instantního droždí. Program těsto.   Po vykynutí si těsto rozdělíme na dva díly, každý rozprostřeme na celý plech, s tímto těstem se velmi dobře pracuje a jde roztáhnout opravdu natenko, což je úspěch pizzy, jelikož pizza nemá být buchtou. Potřeme kečupem, poklademe rajčaty a nakrájenými na kolečka, paprikou a anglickou slaninou, posypeme kořením na pizzu a hustě zasypeme tvrdým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě cca 25 minut až nám zezlátnou okraje. Obměna : místo anglické použijeme žampiony nakrájené na plátky , kukuřici, nivu, hermelín,  apod.,  to co má každý rád.  

Program KLASIK, kůrka střední, velikost 2.

CIBULOVÝ CHLÉB
350 ml vody, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 70 g smažené cibule, 540 g hladké mouky, ¾ balíčku suchého droždí

Program SPRINT,  velikost 1, kůrka střední.

ŠKVARKOVÝ CHLÉB
150 ml kysané smetany, 200 ml vody, 1 lžíce octa, 1 vrchovatá lžíce mletých škvarků (nebo škvarkové pomazánky), 1,5 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, 150 g žitné mouky chlebové, 350 g pšeničné mouky hladké, 1 lžička sušeného droždí

Program SENDWICH , kůrka střední.

CHLÉB BÍLÝ DOKONALÝ
1 vejce  rozšleháme v odměrce a dolijeme do 200 ml mlékem, 100 ml vody,
25 g rozpuštěného másla, 2 lžičky soli, 500 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí

Program TOUST (french), kůrka světlá.

CHLÉB VYSOČINA
2 hrnky vody,  2 lžičky octa, 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek světlé chlebové mouky,1 hrnek grahamové mouky, 2  lžička soli, 1 lžička cukru, 2  lžičky kmínu, 2 lžičky sušeného droždí.

Po zaznění zvukového signálu přidat 100 g na kostičky nakrájeného salámu vysočina.

Program KLASIK, velikost II, kůrka střední.

VAJEČNÝ CHLÉB
2 vajíčka doplněná mlékem do 275 ml, 25 g másla, 1 lžička soli, 1 lžička cukru
500 g pšeničné mouky hladké světlé, ¾ balíčku suchého droždí

Velikost 730 g, program SPRINT, kůrka světlá.

VEKA
290 ml mléka, 500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička citronové šťávy, 2,5 lžičky suchého  droždí

Program SPRINT, velikost střední, kůrka střední.

SLUNEČNICOVÝ CHLÉB
375 ml vody, 30  g másla, 525 g mouky hladké polosvětlé /chlebové), 1 lžička soli
1 lžička cukru, ¾ balíčku suchého droždí.Po zaznění signálu přidat 35 g slunečnicových semínek (nebo i tykvových). Opražíte-li semínka na pánvi, bude chuť výraznější.

Program KLASIK, velikost střední, kůrka střední.

ČESNEKOVO-NIVOVÝ CHLÉB
350 ml vody, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1,5 lžíce oleje, 1/2 hrnku rozdrobené nivy
2 rozmačkané stroužky česneku, 540 mouky ( já dávám 200 hladké světlé , 140 celozrnné žitné,  200 g celozrnné pšeničné – nebo špaldové)  záleží kdo má jakou oblíbenou,  1 lžička suchého droždí

Program KLASIK, velikost střední, kůrka střední.

GRAHAMOVÝ CHLÉB
300 ml vody, 2 lžíce oleje (nejlépe olivového), 1 lžíce jablečného octa, 1 lžička cukru, 3 lžičky soli, 250 g mouky hladké polosvětlé, 250 g mouky grahamové.1 lžička sušeného droždí

Program KLASIK,  velikost I, kůrka střední

CHLÉB SE SLANINOU
280 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, 1,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 480 g pšeničné mouky polosvětlé, 1 lžička sušeného droždí. Po zvukovém signálu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Program SENDWICH (french), velikost I, kůrka střední.