těsto: 1 kg hladké mouky, 2 lžíce cukru, 2 lžičky soli, 600 ml mléka, 150 ml oleje, 1 kostka kvasnic (42 g)
náplň: kečup, olej, česnek, tvrdý sýr, koření na pizzu, salám, rajčata
na potření : 1 vejce , vegeta Vypracujeme těsto, buď ručně nebo v domácí pekárně. Vykynuté rozdělíme na 4 díly. Každý díl rozválíme na větší placku, potřeme kečupem smíchaným s trochou oleje, posypeme kořením na pizzu, položíme plátky rajčete, kolečka oblíbeného salámu a plátky tvrdého sýru. Těsto srolujeme jako roládu a šikmými řezy nakrájíme na "trojúhelníky". Naskládáme je těsně vedle sebe na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme vegetou. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 20 minut Výborné teplé, ale i studené jako svačinka do školy.
250 ml vody, 70 g cukru, , špetka soli, vanilkový cukr, žloutek, 4 lžíce olivového oleje , 530 g hladké mouky
Náplň: bílek, vanilkový cukr, 2 lžíce cukru, vanilkový pudink (prášek). Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté - tuhé a použijeme program Těsto.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na cca 8 kousků. Z každého uděláme bulku a necháme chvíli odpočinout.
Každou bulku vyválíme na kruh a každý kruh pak na čtyřech protilehlých místech trochu nařízneme (viz foto níže).
Do středu kruhu dáme tuhou náplň a kolem ní zavineme první lístek. Jeho okraje můžeme za náplní spojit k sobě. Vezmeme protilehlou výseč a zavineme kolem náplně jako druhý lístek. Zrovna tak pokračujeme se zbývajícími lístky, konce posledního zastrčíme pod růžičku. Pokud chceme, aby byl vnitřek květu výraznější, vtlačíme do tvarohu rozinku nebo kousek sušené meruňky.
Všechny růžičky necháme nakynout na plechu s pečícím papírem , potřeme vejcem a dáme upéct do trouby vyhřáté na 200°C.
Upečené, ještě horké, je potřeme rozpuštěným máslem. Jsou vláčné a dobré i druhý den
300 g hrubé mouky, 150 g hladké mouky, 400 g škvarků, 2 vejce, 20 g droždí, 150 ml mléka, sůl, vejce na potření .Program těsto, škvarky přidáme až po zvukovém signále.
Z těsta vyválím váleček, nakrájím na kousky, tvořím kuličky a ty dám na plech kynout. Plech nemusí být vymazaný, těsto je dost tučné. Po asi 15 min každou kuličku rozplácneme kovovým kolečkem, které používáme na bramborový salát nebo paličkou na maso (čtverečkovanou stranou). Kuličky se zploští a mají ozdobený povrch. Pomažeme vejcem, posypeme pekařskou (hrubou) solí . Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do zlatova.
200 ml mléka, 1 vejce, 125 g Hery, 125 g tuku Iva, 6 lžíc cukru, špetka soli, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 300 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, ¾ kostky čerstvého droždí.
Program těsto.
Náplň : 250 g tvarohu, 1 žloutek, 100 g cukru moučka, vanilkový cukr, kdo rád tak hrozinky.
Těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky, položíme doprostřed čtverečku náplň, zabalíme – důkladně a položíme na plech s papírem. Necháme ještě dokynout na plechu cca 15 minut. Uděláme důlek, potřeme vejcem, do důlku poklademe marmeládu a posypeme drobenkou. Pečeme na 1800 cca 20 minut.
250 ml teplé vody, 2 lžičky soli, 45 g oleje, 550 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí, 2 lžičky cukru. Náplň: anglická slanina, strouhaný sýr, hodně cibule a trocha oleje na její podušení. (Cibuli, nakrájenou na půlkolečka podusíme na oleji a necháme vychladnout).
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Vykynuté těsto rukama propracujeme, rozdělíme na asi 6 - 7 dílků, z každého vyválíme placku velkou asi jako 1,5 dlaně a tu dáme vykynout na plech s pečícím papírem.
Pak pomašlujeme vejcem, položíme na něj plátek anglické, hromádku dušené cibule, zasypeme strouhaným sýrem a ve vyhřáté troubě ( asi 180°C) upečeme.
Jsou výborné teplé i studené.
těsto: 250 ml mléka, 2 žloutky, 100 g rozpuštěné hery, 2 lžíce rumu, špetka soli, 60 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 1/2 kostky droždí
dále: 8-10 jablek, skořicový cukr , mleté ořechy, rozinky, rozpuštěné máslo, vejce na potření.
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na obdélník. Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme ořechy, nastrouhanými jablky , posypeme rozinkami, moučkovým cukrem (podle kyselosti jablek), skořicovým cukrem í a zavineme. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě 15-20 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a při 180°C upečeme dozlatova (asi 20 minut).
280 ml mléka, 1/4 rozpuštěné hery, 5 lžíc moučkového cukru, špetka soli, 2 lžíce sušené citronové kůry, 550 g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí.
na náplně : puding (0,5 l mléka na dva sáčky pudingu a přidávám do horkého ještě 1/4 hery), marmeláda, povidla, nutela, tvaroh. . . . . . co je doma nebo kdo co rád . Program těsto. (Samozřejmě jde udělat ručně)
Po vykynutí se těsto rozválíme a vykrajujeme sklenicí kolečka. Na kolečko dáme náplň , okraje potřeme rozkvedlaným vajíčkem a důkladně !!!!přimáčkneme druhé kolečko. Přeložíme na plech a na plechu ještě přitlačíme okraje vidličkou, aby nám náplň nevytekla. Necháme ještě 15 minut kynout, potřeme vejcem a pečeme cca na 200 C 16 minut (plynová trouba)..
Těsto: 1/2kg hladké mouky, 2 vajíčka, 1,5dcl oleje, lžička soli, cca 2,5dcl mléka, kostka droždí a lžička cukru. Silnější plátky látky anglické slaniny , plátky uzeného sýru a další vajíčko na potírání.
Program těsto. Hlídáme konzistenci těsta, pokud se těsto lepí přisypeme mouku. Slaninu nakrájíme na dlouhé úzké proužky. Tu, kterou nevyužijeme, nakrájíme nadrobno.Z vykynutého těsta vyválíme úzké válečky, poklademe proužky slaniny a spleteme tři copánky. Necháme 15 minut kynout ještě na plechu, pak potřeme vajíčkem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Zhruba po 20 minutách poklademe houstičky plátky sýru a krátce zapečeme.
280 ml vody, 6 lžíc oleje, 300 g hladké mouky, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 2,5 lžičky soli, lžička cukru, 15 g droždí. PROGRAM TĚSTO. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 12 dílů, umotáme housky, necháme 15 minut na plechu dokynout, potřeme vodou, posypeme hrubou solí a dáme péct do trouby cca 18 minut. Před dopečením můžeme posypat nastrouhaným sýrem.
180 ml mléka, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, špetka pepře, 280 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 80 g bramborové instantní kaše, ½ kostky droždí. Program těsto. Z vykynutého těsta ukrajujeme kousky, vytvoříme kulaté bochánky, trochu zploštíme a necháme ještě chvilku na pomoučeném vále kynout. Ve fritovacím hrnci rozpálíme olej, každý kousek těsta rukama ještě víc zploštíme a roztáhneme do tenka a vložíme do horkého oleje. Smažíme z obou stran dozlatova. Hotové langoše necháme okapat na ubrousku, potřeme čertovskou omáčkou a sypeme strouhaným sýrem.
250 ml vlažného mléka, 150 ml oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 400 g hladké mouky, 100 g žitné mouky, lžička mletého bílého pepře, 1 lžička sušeného česneku,½ kostky droždí
PROGRAM TĚSTO.
Mezitím si uvaříme špenát, na zpěněné cibulce si podusíme sekaný špenát, trochu posypeme vegetou, přidáme dva rozmačkané stroužky česneku Do špenátu na naplnění nedávám smetanu a zahušťuji zásmažkou, kde místo mouky dám na olej strouhanku, aby byl špenát hustější.
Z těsta vyválíme plát, nakrájíme na obdélníky a dáme silnější vrstvu špenátu. Z druhého plátu si speciálním válečkem vytvoříme mřížku. Pokud nemám váleček na mřížky, plníme jako šátečky. Na plechu necháme 20 dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 220 C cca 14 minut (plynová trouba)
1/2 kg polohrubé mouky,necelé 3dcl mléka, ¼ rozpuštěné hery, 5 lžic práškového cukru, 1/2 kostky droždí, špetka soli Na náplň 1/5l mléka, 2 pudinky jakýkoliv), cukr dle chuti, ¼ hery
Program těsto.Uvaříme pudink do horkého vmícháme ¼ kostky tuku na pečení necháme vychladit. Těsto rozdělíme na 6 dílků každý vyválíme potřeme pudinkem (do jednoho mi chybělo, tak jsem dala nutelu) a smotáme do copánku ( jako roládu) a copánky spleteme Necháme na plechu ještě vykynout, potřeme vajíčkem nebo mlékem a pečeme při 180 stupních do zlatova.
250 ml vlažného mléka, 2 lžičky soli, 100 g rozpuštěné hery, 1 lžička cukru, 500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, sekaná .
Program těsto.
Během hnětení hlídat konzistenci těsta a případně dosypat mouku tak, aby se těsto nelepilo.
Vyvalujeme plát, rozkrojíme na obdelníky, položíme hrubší plát sekané , okraje potřeme vodou , přehneme a stlačíme okraje k sobě a ještě dotlačíme vidličkou. Nechat na plechu dokynout, pak potřít vejcem a péct cca 20 minu při 200 C (plynová trouba)
130 ml vlažného mléka, 150 g rozpuštěné hery, 2 celé vejce, 1 lžička soli, 1 lžička sušené petrželové natě, 100 g nastrouhaného tvrdého sýru, 2 trouhelníčky měkkého sýru s příchutí niva, 420 g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí. Program těsto, hlídat konzistenci těsta, případně dosypat trochu mouky (záleží na velikosti vajec a obsahu tuku v sýru). Potom vyválíme tenčí plát, vykrajujeme kolečka dle dezertního talíře, rozkrojíme na 8 dílů jako dort, na každý trouhelník dáme plátek šunky, zabalíme směrem ke špičce, necháme 20 minut na plechu dokynout, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme nastrouhanou nivou. Pečeme cca 20 minut na 200
200 ml vody, 100 ml mléka, 1 lžička cukru, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 2 lžíce instantní bramborové kaše, 480 g hladké mouky, ½ kostky droždí. Program těsto. Hlídáme konzistenci těsta, pokud se těsto lepí přisypeme mouku. Rozdělíme na 12 - 14 dílů, tvarujeme bochánky do kterých zabalíme kolečko tvarůžky v plátku uzené krkovičky. Necháme ještě 20 minut dokynout na plechu, potřeme vejcem a pečeme cca 10 minut při teplotě 200 stupňů, pak posypeme tvrdým strouhaným sýrem a dopečeme až se sýr rozpeče.
200 ml vody, 4 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička pizza koření, 1 vejce, 200 g pizza mouky, 290 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí, 1 lžička cukru. Hlídat konzistenci těsta, pokud se těsto lepí přisypeme mouku. Po vykynutí vyválíme dva obdelníky, jeden potřeme kečupem, posypeme tvrdým sýrem, položíme plátky anglické slaniny a přiklopíme druhým obdelníkem. Nakrájíme na proužky a stočíme do vrtulek. Ne plechu necháme 20 dokynout, potřeme vejcem, posypeme hrubou solí a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 stupňů asi 20 minut.
260 ml mléka, 3 lžíce oleje, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 250 g hladká mouka, 250 g polohrubá mouka, 1 lžičky drceného kmínu, 1 lžička oregána, ½ kostky droždí.
Na náplň : niva, porek, anglická . . . .kdo co rád. Program těsto. Po vykynutí si kousek těsta dáme bokem (na nohy a oči) rozválíme na obdelník velikosti plechu, trochu seřízneme rohy, a po delších stranách nařízneme radýlkem (viz foto). Doprostřed položíme náplň, dle chuti, já dala porek, anglickou a nivu (dá se naplnit i jablky – jen do těsta přidáme trochu více cukru) a naříznuté pruhy přes sebe poskládáme (viz foto). Přendáme na plech a dotvarujeme hlavu (okraje přes sebe přeložíme a rukou zploštíme, ocas stočíme). Ze zbylého těsta si vytvarujeme nohy, nařízneme prsty a vytvarujeme oči, do důlku můžeme vložit olivy. Nůžkami těsto nastříháme na „tlamě“ – zuby a po „těle“ – bodliny. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě cca 35 minut
400 ml mléka, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 100 ml oleje, 500 g hladká mouka, 150 g pšeničná celozrnná (pokud nemáme dáme jen 650 hladké), lžička vegety a lžička sušené petržele, 1/2 kostky kvasnic na nádivku : salámy, sýr, cibule, paprika, párky, kečup, . . . . . Program těsto, při míchání hlídám konzistenci těsta, pokud se lepí přisypu mouku.
Po vykunutí rozdělíme na čtyři díly, každý rozválíme, položíme plátky tvrdého sýru, pokapeme kečupem, dáme párky nebo sálám, zeleninu, vaječinu. . . a stočím do závinu. Z této dávky vyjdou čtyři záviny. Necháme ještě na plechu 20 minut dokynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kořením pizza a pečeme asi 30 minut na 200 stupňů
500 g hladké mouky, 40 g kvasnic, 50 g cukru krystal, 250 ml vlažného mléka, 75 g změklého másla, špetka soli, 1 celé vejce, citronová kůra.
Náplň: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce krystalu,švestky, trochu rozpuštěného másla na potření.
Suroviny vložíme do pekárny a zapneme program TĚSTO. Uvaříme si náplň z mléka , pudinku a cukru. Po vykynutí těsto vyjmeme na vál a rozválíme na obdélník. Obdélník potřeme rozpuštěným máslem a zavineme po delší straně jako závin. Ten rozkrájíme na kolečka a rozložíme je na plech. V každém uděláme důlek. Do důlku dáme trochu pudinku a na něj položíme půlku švestky. Pečeme v předehřáté troubě. Ještě teplé pocukrujeme
250 ml, mléka, 2 žloutky, 60 g sádla, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 500 g polohrubé mouky, 1 lžička instantního nebo ¼ čerstvého droždí. Program těsto. Vytvarujeme housky, rohlíky, uzly. . . , potřeme vajíčkem a pečeme cca 20 minut při 180 C
300 ml vody, 100 ml oleje, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, trochu soli, 1 vejce, 600 g hladké mouky, 1,5 lžičky instantního droždí. Program těsto. Rozdělíme na 12 stejných dílů, vyválíme, stáčíme rohlíčky, některé jsem naplnila nutelou. Před pečením potřít vejcem.
280 ml mléka, 100 g rozpuštěného másla, 550 g polohrubé mouky, 3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 1 lžička sušeného droždí. Program základní, kůrka světlá, velikost 1. Po zapípání přidáme hrozinky nebo kandované ovoce.
450 ml vody, 1,5 lžíce medu, 1,5 lžičky soli, 1,5 lžičky cukru, 800 g hladké mouky, ½ kostky droždí. Program těsto. Vytvarovat dlouhé bagety, nechat ještě 20 minut kynout na plechu. Nahoře naříznout několik šikmých řezů a před pečením potřít slanou vodou. Péct na 180 C cca 25 minut.
200 ml vlažného mléka, 40 g cukru, 70 g změklého másla, ¼ lžičky soli, 2 lžičky skořice, 400 g polohrubé mouky, ½ kostky čerstvého droždí. Na náplň : 100 g změklého másla. 70 g cukru v tom jeden vanilkový) 1 lžíce skořice – případně místo skořice kakao. Program těsto. Vyválet obdelník, který se podélně rozpůlí, na každý dát náplň a stočit do rolády. Vzniknout miniroládky, které se uprostřed vařečkou zmáčknout, jakoby jsme je chtěli rozpůlit. Na plechu nechat dokynout , potřít vejcem a péct cca 12 minut na 225 C.
250 ml vody, 3 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 200 g celozrnné pšeničné mouky, 100g hladké mouky, 100 g celozrnné žitné mouky, ½ kostky droždí, 2 lžičky kmínu do těsta a na posypání, 1 vejce na potření. Program těsto. Rozdělíme na 12 kousků a upleteme housky. Necháme na plechu ještě 20 minut kynout, potřeme vajíčkem, posypeme kmínem, sezamovým semínkem, hrubou solí , kdo co rád. Pečeme cca 20 minut při 180 C. Housky jsou velmi dobré a vydrží dlouho měkké.
100 ml podmáslí, 300 ml mléka, 100 g tmavé žitné mouky, 400 g hladké mouky, lžička soli, lžička cukru (může být i med) 1 lžička sušeného nebo ¼ čerstvého droždí. Program těsto. Během hnětení si těsto hlídat a mouku dosypávat tak, aby nelepilo. Záleží na hustotě podmáslí a proto nejde určit přesně množství mouky. Tvoříme rohlíčky na které dáme plátek anglické slaniny a tvrdý sýr, pečeme při teplotě 200 C cca 15 minut.
200 ml mléka, 125 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, 100 g cukru, 1 lžička soli, vanilkový cukr, citrónová kůra, 500 g polohrubé mouky, 0,5 kostky čerstvých kvasnic. Program těsto.Po vykynutí vyválet, krájet na čtverečky, naplnit, pak dobře zabalit a nechat na plechu ještě půl hodiny kynou, nakonec potřít rozšlehaným žloutkem a péct cca 25 – 30 minut při teplotě cca 180 – 200 C. Náplně : puding, nutela, povidla, tvaroh, kdo co rád.
250 ml vlažného mléka, 150 g rozpuštěného másla (hery) , 2 žloutky, 2 lžíce citronové šťávy, strouhanou kůru z jednoho citronu, 500 g hladká mouka, 1 sáček vanilinového cukru, ½ čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí.
Tvarohová náplň : 1 tvaroh, 1 žloutek, 2-3 lžíce cukru moučka, hrozinky, tuhý sníh z bílků, vše smíchat, pokud je řídký, zahustit pudinkovým práškem.
PROGRAM TĚSTO. Tvarovat buchty, plnit tvarohem, povidly apod. každou potřít po stranách rozehřátým máslem, až bude pekáč plný, tak ještě potřít shora, aby se buchty k sobě nelepily
260 ml vlažné vody, 20 g oleje, 10 g soli, 500 g polohrubá mouka, 17,5 čerstvého droždí, 5 g cukru.
PROGRAM TĚSTO. Z těsta vytvarujeme rohlíčky, na plechu necháme dokynout, pečeme v předehřáté troubě cca 15 – 20 minut. Před pečením potřít rozšlehaným vejcem a posypat hrubou solí.
250 ml teplé vody , 30 g rozpuštěné Hery , 2 žloutky , 2 lžíce cukru , 2 lžíce rumu , 1 lžíce citronky , 2 lžičky citronové kůry , špetka soli , 500 g hladká mouka ,3 lžičky instantního droždí
PROGRAM TĚSTO. Rozdělit na 25 kousků, zakulatit a udělat prstem důlek, nechat dokynout. Před vložením do oleje důlek obnovit a smažit důlkem dolů s pokličkou , pak obrátit a dosmažit bez pokličky. Plnit povidly, marmeládou , kdo co rád.
125 ml mléka, 100 g tuku, 30 g cukru, 1 vejce, citronová kůra, špetka soli, 300 g hladká mouka, přes ½ lžičky droždí
PROGRAM TĚSTO
Vyválíme placku, nakrájíme na obdélníčky, potřeme náplní, zavineme a válečky na vnější straně 3 – 5 nařízneme, stočíme do tvaru rohlíčků. Necháme na plechu dokynout, potřeme vejcem, pečeme cca 20 minut při 200 C.
Ořechová náplň : 150 g másla, 150 g vlašských ořechů, 100 g cukru, žloutek.
Ořechy pomeleme, v hrnci zpěníme máslo, přidáme cukr a ořechy a krátce osmahneme. Po vychladnutí zamícháme žloutek.
SYROVÉ TYČINKY OD ZORKA
120 ml mléka, 150 rozpuštěného másla (hera), 1 vejce, 1,2 lžičky soli, špetka pepře
280 g hladké mouky, 150 g nastrouhaného sýru Eidam, 20 g čerstvého droždí, 1 lžička cukru
Program TĚSTO.
Pak rozválet na plát, nakrájet na pruhy cca 2 cm široké, stočit do vrtulek a nechat ještě chvíli kynout na plechu. Před pečením potřít vajíčkem , posypat hrubou solí.
Péct cca 25 minut na 200 stupňů. Z tohoto těsta dělám i plněné rohlíčky apod. je opravdu vynikající.
KYNUTÉ TĚSTO UNIVERZÁLNÍ
0,5 kg hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 1/2 kostky čerstvého droždí
špetka soli, špetka cukru, 150 ml oleje
Program TĚSTO.
Výborné na langoše, pizzu, plněné rohlíčky atd
TĚSTO NA ZÁVIN
150ml mléka, 70ml oleje, 300g polohrubé mouky, 30g cukru, špetka soli,citronová kůra, 1 lžička sušeného droždí
Program TĚSTO.
Vyválíme plát , pokladame strouhanými jablky, posypeme skořicí, ořechy, rozinky, zavineme, potřeme vejcem a pečeme v troubě cca 50 minut do zlatova. Z této dávky mi vyjdou dva velké záviny.
PLNĚNÉ ROHLÍČKY
250 ml mléka, 15 g másla, 2 troúhleníčky sýru se šunkou, 200 g hladké mouky
100 g špaldové, 70 celozrnné mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky sušeného droždí
Program TĚSTO.
Tence vyválet , podle dezertního talířku vykrojit kola a každé kolo rozdělit na 8 dílků. Položit plátek anglické (vysočinu a nivu, šunku a tvrdý sýr atd. atd.) a stáčet ke špičce. Natřít vejcem a posypat sezname, hrubou solí, kmínem, kdo má co rád. Péct do zlatova.
TĚSTO NA COKOLIV SLADKÉHO OD DIKA
200ml mléka, 150ml oleje, 10 lžiček cukru, špetka soli, 1 vejce, 500g polohrubé mouky, 2 lžičky sušeného droždí
Program TĚSTO.
NEDĚLNÍ ŠTOLA
200 ml mléka, 60 g Hery, 2 vejce, 500 polhrubé mouky, 1 vanilkový pudinkový prášek
2 lžíce rozinek (lepší namočené v rumu), 60 g cukru, 1 vanilinový cukr, špetka soli, 1 lžička sušeného droždí
Kdo má rád tak ořechy, mandle, sušené ovoce. . . .Máslo na potření.
Program ZÁKLADNÍ, kůrka světlá, po signálu přidat ořechy, mandle apod.
Po vyndání z pekárny ještě teplou potřít rozpušteným máslem a pocukrovat.
TĚSTO NA KYNUTÝ KOLÁČ S OVOCEM
1 hrnek mléka, 1 vejce, 5 lžiček cukru, 5 lžíc hery, vanilinový cukr, citronová kůra,
3 hrnky polohrubé mouky, 1 lžička sušeného droždí.
Program TĚSTO.
Potom rozprostřeme na plech, poklademe ovocem a posypeme žmolenkou. Péct dle Vašich zkušeností s troubou.
LOUPÁČKY ZADĚLÁVANÉ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ
175 ml mléka, 1 žloutek, 70 g povolené Hery, špetka soli, citronová kůra, 400 g hladké mouky, 40 g cukru, vanilinový cukr, ¾ lžičky sušeného droždí
Program TĚSTO.
Těsto rozdělíme na 12 kousků. Vyválíme válečky, ohneme do tvaru loupáků a necháme na plechu ještě chvíli kynout. Potřeme bílkem a posypeme mákem. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova při 170 stupních cca 15minut.
250 ml vody, 150 ml olivového oleje, 1 lžíce soli, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, 2 lžičky instantního droždí. Program těsto. Po vykynutí si těsto rozdělíme na dva díly, každý rozprostřeme na celý plech, s tímto těstem se velmi dobře pracuje a jde roztáhnout opravdu natenko, což je úspěch pizzy, jelikož pizza nemá být buchtou. Potřeme kečupem, poklademe rajčaty a nakrájenými na kolečka, paprikou a anglickou slaninou, posypeme kořením na pizzu a hustě zasypeme tvrdým sýrem. Pečeme v předehřáté troubě cca 25 minut až nám zezlátnou okraje. Obměna : místo anglické použijeme žampiony nakrájené na plátky , kukuřici, nivu, hermelín, apod., to co má každý rád.
260 ml podmáslí, 3/4 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1/4 lžičky drceného kmínu, 200g hladké mouky, 100g celozrnné pšeničné, 80g chlebové žitné, 1 lžička droždí. Na náplň : kečup, poličan, paprikáš, šunka, eidam. Program těsto. Po vykynutí rozválíme na silnější obdélník. Potřeme kečupem, poklademe šunkou, Poličanem a Paprikášem. Přidáme na silnější proužky nakrájený eidam a zabalíme. Nejdříve ohneme kraje po delších stranách, aby při pečení nevytekl kečup a sýr. Pak zabalíme jako roládu. V receptu bylo naspáno vyjmeme háky, když jsem háky vyjmula, chleba se mi připekl na „tyčky“ od háků, a chleba mi nešel vyndat z formy. Proto jsem u druhého pokusu nechala háky v pekárně, jen jsem je otočila proti sobě. Zapneme program pečení. Nejchutnější je chléb jíst ještě když je vlažný a sýr rozteklý
350 ml vody, 2 lžičky cukru, 2 lžičky sušeného mléka, 2,5 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky jablečného octa, 1 lžíce olivového oleje, 50 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g celozrnné žitné mouky, 360 g hladké mouky, půlka čerstvého droždí, semínka dle chuti.
Program klasik, velikost 2, kůrka střední.
2 hrnky vody, 1 lžička cukru, 1a ½ lžičky soli, 5 hrnků chlebové mouky, 1 lžička koření steak, 1 lžička drceného kmínu, 1 a ½ lžičky droždí. Program základní, velikost II, barva tmavá. Po zaznění zvukového signálu přidat 15 dkg nakrájené anglické slaniny. Výsledek, výborný křupavý, voňavý chleba o hmotnosti 1300 g.
PIVNÍ CHLÉB
500 ml piva, 400 g polosvětlé hladké mouky, 300 g celozrnné špaldové mouky, 1,5 lžičky soli, 1 lžičky cukru, 1 lžička kakaa (na barvu), 1 lžička kmínu, mistička slunečnicových semínek, ¾ sáčku droždí
Program KLASIK, kůrka střední, velikost 2.
CIBULOVÝ CHLÉB
350 ml vody, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 70 g smažené cibule, 540 g hladké mouky, ¾ balíčku suchého droždí
Program SPRINT, velikost 1, kůrka střední.
ŠKVARKOVÝ CHLÉB
150 ml kysané smetany, 200 ml vody, 1 lžíce octa, 1 vrchovatá lžíce mletých škvarků (nebo škvarkové pomazánky), 1,5 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, 150 g žitné mouky chlebové, 350 g pšeničné mouky hladké, 1 lžička sušeného droždí
Program SENDWICH , kůrka střední.
CHLÉB BÍLÝ DOKONALÝ
1 vejce rozšleháme v odměrce a dolijeme do 200 ml mlékem, 100 ml vody,
25 g rozpuštěného másla, 2 lžičky soli, 500 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí
Program TOUST (french), kůrka světlá.
CHLÉB VYSOČINA
2 hrnky vody, 2 lžičky octa, 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek světlé chlebové mouky,1 hrnek grahamové mouky, 2 lžička soli, 1 lžička cukru, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky sušeného droždí.
Po zaznění zvukového signálu přidat 100 g na kostičky nakrájeného salámu vysočina.
Program KLASIK, velikost II, kůrka střední.
VAJEČNÝ CHLÉB
2 vajíčka doplněná mlékem do 275 ml, 25 g másla, 1 lžička soli, 1 lžička cukru
500 g pšeničné mouky hladké světlé, ¾ balíčku suchého droždí
Velikost 730 g, program SPRINT, kůrka světlá.
VEKA
290 ml mléka, 500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička citronové šťávy, 2,5 lžičky suchého droždí
Program SPRINT, velikost střední, kůrka střední.
SLUNEČNICOVÝ CHLÉB
375 ml vody, 30 g másla, 525 g mouky hladké polosvětlé /chlebové), 1 lžička soli
1 lžička cukru, ¾ balíčku suchého droždí.Po zaznění signálu přidat 35 g slunečnicových semínek (nebo i tykvových). Opražíte-li semínka na pánvi, bude chuť výraznější.
Program KLASIK, velikost střední, kůrka střední.
ČESNEKOVO-NIVOVÝ CHLÉB
350 ml vody, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1,5 lžíce oleje, 1/2 hrnku rozdrobené nivy
2 rozmačkané stroužky česneku, 540 mouky ( já dávám 200 hladké světlé , 140 celozrnné žitné, 200 g celozrnné pšeničné – nebo špaldové) záleží kdo má jakou oblíbenou, 1 lžička suchého droždí
Program KLASIK, velikost střední, kůrka střední.
GRAHAMOVÝ CHLÉB
300 ml vody, 2 lžíce oleje (nejlépe olivového), 1 lžíce jablečného octa, 1 lžička cukru, 3 lžičky soli, 250 g mouky hladké polosvětlé, 250 g mouky grahamové.1 lžička sušeného droždí
Program KLASIK, velikost I, kůrka střední
CHLÉB SE SLANINOU
280 ml vody, 2 lžíce olivového oleje, 1,5 lžičky soli, 1 lžička cukru, 480 g pšeničné mouky polosvětlé, 1 lžička sušeného droždí. Po zvukovém signálu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu. Program SENDWICH (french), velikost I, kůrka střední.