zpet

Top recepty naší domácnosti

 

SLANINOVÉ ZÁVITKY S KUŘECÍMI JÁTRY zdroj: Ilona z MMB 
 

500g kuřecích jater , 300g anglické slaniny (nakrájené na jemné plátky), koření dle chuti (gyros, grilovací   apod.)  Kuřecí játra omyjeme, očistíme, vysušíme. Kousky  jater opepříme a  zabalíme do plátku anglické slaniny a naskládáme do zapékací misky. Okořeníme oblíbeným kořením ( nemusíme, záleží na chuti) . Dáme do trouby rozpálené na 230°C a pečeme 15 min. Po té troubu zmírníme na 180°C a ještě 15 min. dopečeme.

BORŠČ

zdroj: Lenka Marešová

 

30 dkg hovězího masa, 30 dkg vepřového masa, 30 dkg uzeného masa, 2 klobásy, 20 dkg hlávkového zelí, 1 velká mrkev, 1 kořen petržele, 10 dkg kořene celeru, 30 dkg červené řepy, 1 velká cibule, 2 rajčata, 1 lžíce octa, sůl, pepř, celé nové koření, 3 bobkové listy, 1,5 l vývaru z masa, lžíce sádla, 2 větší brambory, 2 kostičky masoxu, smetana .   Nejprve si uvaříme maso doměkka (já osobně v tlakovém hrnci). Necháme ho vychladit na talíři. Do hrnce si dáme nakrájenou řepu, mrkev, petrže, cibuli l a celer na kostičky, osolíme, zalijeme trochou vývaru (z vařeného masa) a vaříme. Po chvilce přidáme bobkový list, pepř, nové koření, rajčata na kousky, sádlo, ocet. Asi po 15 minutách přidáme nakrájené zelí na nudličky, zbytek vývaru, masox, brambory na kostičky a vaříme doměkka. Nakonec přídáme nakrájené vařené maso, klobásy na kolečka, lehce promícháme, prohřejeme a podáváme.
Na každou porci talíře nalijeme  do polévky smetanu.  Nikdy jsem bořšč nejedla, zřejmě ze zásady, vařila jsem ho na přání. . . . .a už ho jím

KUŘE PODLE EVY PILAROVÉ zdroj: INTERNET
 

kuřecí čtvrtky, sojová omáčka, sůl, česnek, plechovka sterilizovaných žampionů. Kuřecí čtvrtky jemně osolíme, pokapeme sojovkou a necháme chvíli odležet. Pak přidáme nakrájený česnek, zalijeme plechovkou sterilizovaných žampionů a dáme zapéct, nejdříve 20 minut s pokličkou, pak dopečeme do zlatova bez pokličky.  Jednoduchý, rychlý, ale chutný  recept

SALÁMOVÝ DORT  zdroj:moje.viktorie.cz/jehlicka
 

300 ml vlažné vody, 50 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, 1 lžička octa, 2 lžíce oleje, 600 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí. Program těsto. Dortovou formu vymažeme, nebo použijeme papír na pečení, vložíme těsto, necháme ještě 20 minut kynout, potřeme slanou vodou a dáme na cca 30 minut péct na 180 C. Opět potřít slanou vodou a necháme dopéct do zrůžovění.
Po upečení a vychladnutí korpusu dvakrát podélně rozřízneme a potřeme silnější vrstvou pomazánky dle chuti, kterou každý rád. Potom celý povrch a po celém obvodu potřeme dalším druhem  pomazánky, posypeme například strouhaným sýrem  a dozdobíme dle vlastní fantazie, možnosti a chuti salámem , sýrem  a zeleninou.

NAKLÁDANÉ ŘÍZKY 
 

kuřecí stehenní řízky
Marináda : 3 žloutky, 1 lžička cukru moučka, 1 lžička soli, 1 lžička solamylu, 3 lžíce worchestru, 2 lžíce magi, feferonka. Mírně naklepané kuřecí řízky vložíme do marinády nejméně na 24 hodin. Smažíme na rozpáleném oleji

MARINOVANÉ ŠPÍZY zdroj: Jana Remková   
 

Asi půl kila vepřové plece,dle počtu strávníků, cibule  ,  anglická slanina nebo klobása.
Marináda:1 lžíce oleje,1 lžíce čerstvé sekané petrželky,1 lžíce citronové šťávy,1 lžíce majoránky,1 lžíce hořčice,1 lžíce utřeného česneku.Plecko si nakrájíme na kousky,a naložíme  přes noc do marinády.Na druhý den střídavě napícháme maso,cibuli, slaninu na špejle,dáme do pekáčku a asi půl hodiny pečeme přikryté alobalem, pak alobal sundáme a dopečeme cca další půl hodinu. Podléváme výpekem. Po upečení vyndáme špízy  z pekáčku,výpek slejeme a zaprášíme mírně moukou,aby nám vznikla šťáva.
Jako příloha jsou dobré opékané brambory nebo hranolky a zeleninová obloha.

ŠPENÁTOVÁ ROLADA zdroj: Hella toprecepty.cz 
 

450 g  špenátového  protlaku ,  2 vejce, olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 – 6  lžíce hrubé mouky, ½  prášku do pečiva.
Náplň: 1 pomazánkové bylinkovo- česnekové máslo, 100 g uzeného sýra,, červená paprika

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova, přidáme špenát, trochu vegety a podusíme, přidáme prolisovaný česnek  a necháme vychladnout. Po vychladnutí  přidáme 2 žloutky, mouku s práškem a nakonec ušlehaný sníh ze 2 bílků. Rozetřeme na pečící papír a upečeme v mírně vyhřáté troubě asi 15 min. Vychladlý plát potřeme náplní (umícháme máslo s jemně strouhaným sýrem) a posypeme na kostičky nakrájenou paprikou.  Můžeme použít i žlutou kapii . Zavineme, necháme v lednici chvíli odpočinout a  můžeme krájet na plátky
KŘUPAVÉ ŘÍZKY 
 

Kuřecí stehenní řízky podle počtu strávníků, sůl, pepř, vajíčko, kukuřičné lupínky ( nebo chipsy). Kuřecí řízky mírně naklepeme, osolíme, opeříme, protáhneme rozkvedlaným vajíčkem a obalíme v lupínkách, které jsme si pomocí paličky na maso rozdrtili na malé kousky. Smažíme ve větší vrstvě oleje (nebo fritovacím hrnci) dozlatova.

VEPŘOVÉ NUDLIČKY S ČÍNSKÝM  ZELÍM
 

½  kg vepřového plecka, 2 lžíce oleje, 1 nakrájené chilli paprička, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce  worchestru, 1 lžička kukuřičného škrobu, ½ kg činského zelí, sůl, pepř, koření na čínu. Maso nakrájíme na nudličky a na rozpáleném oleji na větší wok pánvi prudce osmahneme, až se maso zatáhne osolíme, opeříme, přidáme koření na čínu a mírně podlejeme,  dusíme do změknutí masa, přidáme čínské zelí, chvíli smažíme s masem, jak zelí začně měkknout, zalijeme směsí z kečupu, sojovky, prolisovaného česneku, a worchestru ve které jsme rozmíhali škrob, a za stálého míchaní přivedeme k varu, šťáva se zahustí. Jak příloha jsou výborné smažené nudle, nebo rýže.

ZAPEČENÉ UZENÉ V KŘENU A ŠLEHAČCE  zdroj: Jana Remková
 

Silnější plátky uzeného masa (vařené uzené,kladenská šunka, uzená kýta) hořčice, křen, šlehačka, 15 dkg tvrdého sýru. Maso potřeme hořčicí z obou stran a obalíme v nastrouhaném křenu. Naskládáme do zapékací misky a zalijeme šlehačkou , pečeme 20 minut, přidáme nastrouhaný sýr a dopečeme až sýr zezlátne. Příloha, vařené brambory a zeleninový salát

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA  zdroj:labuznik.com
 

Pomazánkové máslo (výborné je bylinkové nebo pažitkové), 150 g tvarůžek, zelená cibulka s natí (pokud chci zdobit přes špičku, tak ji nedávám),  sůl, pepř, 4 lžíce piva. Pomazánkové máslo smícháme s tvarůžky, které nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme trochu soli, pepře, nadrobno nakrájenou cibulku i s natí. Ušleháme elektrickým hnětačem. Přilijeme  trochu piva, tolik, aby šla pomazánka dobře natírat. Necháme přes noc uležet v lednici.  Mažeme na rohlíky, keksy, nebo na teplou topinku.

KRŮTI KARI PLÁTKY V JABLEČNÉ OMÁČCE  zdroj:mamincinyrecepty.cz
 

Krůtí  prsní řízky dle počtu strávníků, 1 cibule, olej, sůl, karí, 2 jablka, 2,5 dl smetany, 1 lžíce hladké mouky, olej. Plátky masa mírně naklepeme, osolíme a posypeme karí kořením. Na trošce oleje opečeme z obou stran do změknutí. Na větší pánvi na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme nastrouhané jablka, trochu kari, mírně podlijeme vodou a chvíli dusíme – aby se nám jablka trochu rozvařila. Ve smetaně zamícháme mouku, zalijeme a chvilku povaříme. Přidáme plátky masa a necháme ještě chvíli povařit maso s omáčkou.  Jako příloha se hodí rýže.

CUKETOVÝ SALÁT S BALKÁNSKÝM SÝREM 
 

3 menší cukety,  2 papriky, 2 cibule, 6 rajčat, olivy (nemusí být), sojová omáčka, vegeta, pepř, koření na pizzu, balkánský sýr. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a orestujeme do zlatova, přidáme nakrájenou papriku na proužky, cuketu nastrouhanou na struhadle na tenká kolečka, posypeme vegetou, pepřem, zakapeme sojovou omáčkou, mírně podlejeme vodou a chvíli podusíme. Do mísy si nakrájíme rajčata a olivy, přidáme směs z pánvičky, posypeme kořením na pizzu a promícháme. Porci salátu posypeme balkánským sýrem a podáváme s teplými tousty se sýrem.

DRŮBEŽÍ JÁTRA S ANANASEM
 

Kuřecí játra, malou  plechovku ananasu, 4 lahůdkové cibulky i s natí, 1 paprika, koření Čína bez soli !!!!, sůl, pepř, solamyl, sojová omáčka, olej. Na rozpáleném oleji prudce orestujeme játra , která jsme po omytí a vysušení posypali kořením na čínu (bez soli). Přidáme nakrájenou cibulku, papriku a ananas, přilijeme trochu vody a  podusíme, po změknutí  směs  osolíme, opepříme , chvíli restujeme a nakonec zalijeme sosem, který si připravíme ze 6 lžíc kompotové ananasové šťávy,  dvou lžíc sojové omáčky a lžičky solamylu.

KUŘECÍ ŘÍZKY NA PODMÁSLÍ zdroj : p. Golasowská
 

6 kuřecích řízků, 0,5 l podmáslí, koření STEAK, sůl, sušený česnek. Naklepané , osolené řízky vložíme do marinády z podmáslí , steakového koření (tím nešetřit) a dvou lžiček sušeného česneku.  Nechat uležet. Smažit na rozpáleném tuku (pánvička s nepřilnavým povrchem). Výsledek jsou šťavnaté voňavé řízečky.

PŘÍRODNÍ ŘÍZKY s kořením gyros
 

Kuřecí řízky /podle počtu strávníků/, sůl, pepř, hořčice, mouka, koření gyros, olej. Naklepané kuřecí řízky osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a obalíme v mouce, do které vsypeme a rozmicháme  koření gyros. Smažíme na rozpáleném oleji. Výsledek - jednoduché, rychlé a šťavnaté řízečky, které zvládne i kuchař začátečník

KUŘECÍ ZÁVITKY S BROSKVÍ
 

Kuřecí řízky, sůl, pepř, máslo, šlehačka, broskev, tvrdý sýr (niva). Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme, položíme plátek tvrdého sýru (nadrobenou nivu) a ¼ broskve, zavineme, upevníme nití a dáme do máslem vymazané zapékací misky, zalijeme šlehačkou. V troubě pečeme nejprve cca 20 minut přikryté, pak odkryjeme a dopečeme.

SMAŽENÉ NUDLE "po našimu"
 

Balíček čínských nudlí, 400 g kuřecího masa ( pro vegetariány balíček sojových nudliček) půlka čínského zelí, 1 mrkev,1 cibule,1 paprika, bambusové výhonky, sojová omáčka, sůl, pepř, olej. Nudle uvaříme dle návodu na sáčku, na pánvi si usmažíme dozlatova cibuli, přidáme maso nakrájené na nudličky a prudce osmahneme,zalijeme trochou vody, přidáme nastrouhané zelí, papriku, mrkev a bambusové výhonky a podusíme do změknutí. Uděláme si jíšku z vody a sojové omáčky do které si rozmícháme dvě lžičky solamylu, zalijeme maso se zeleninou a chvilku ještě povaříme. Scezené nudle zakápneme olejem, dáme na rozpálenou pánev a smažíme do zlatova, přidáme směs masa a zeleniny a promícháme s nudlemi.

JEHNĚČÍ VÝPEČKY
s červeným zelím a knedlíkem
 

600 g jehněčího masa, silný zeleninový vývar, citron, 3 stroužky česneku, 500 ml bílého vína, tymián, 4 lžíce olivového olej, mletý pepř,sůl.  Důkladně vyčištěné jehněčí maso si na čtyři hodiny necháme odležet ponořené ve vychladlém  zeleninovém vývaru se zeleninou  (petržel i s natí, celer, mrkev, cibule).  Nastrouháme kůru z jednoho citronu, vymačkáme šťávu, přidáme prolisovaný česnek, tymián, a smícháme s bílým vínem a olejem. Maso osušíme a naložíme na noc do marinády.  Marinované maso posolíme, opepříme a vložíme do vymazané zapékací mísy.  Pečeme v předehřáté troubě cca půl hodiny na 250 stupňů , podlijeme trochou masového vývaru, můžeme přidat zbylou marinádu , snížíme teplotu a pečeme do změknutí masa.  Podáváme pouze s bramborem nebo  s červeným zelím a bramborovým knedlíkem (ten na focení už nezbyl).Červené zelí : 1 hlávka červeného zelí, 1 velká cibule, 1 jablko, 1 - 2 brambory (podle velikosti), olej, sůl, mletý pepř, drcený kmín, ocet, cukr krystal. Zelí nakrouháme na nudličky, cibuli pokrájíme na drobno. Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Pak přidáme zelí, lžíci octa, osolíme, okmínujeme, opepříme. Podlijeme  jen co je nutné, aby se zelí nepřipalovalo. Pomalu dusíme, hlídáme, aby se nevydusila všechna voda, v případě potřeby podlijeme. Až je zelí poloměkké, přidáme k němu nastrouhané jablko a nastrouhané brambory. Dále dusíme, až je zelí měkké, brambory a jablko se úplně rozvaří. Podle vlastního chutí dochutíme solí, cukrem a octem.

STŘAPAČKY
z cukety s párkem
 

500 g nastrouhané cukety, vegeta, vejce, mouka, strouhanka, pepř, majoránka, párek a tvrdý sýr podle počtu strávníků.  Nastrouhanou cuketu posypeme vegetou a necháme 20 minut „vypotit“, vymačkáme vodu a přidáme vejce, dvě lžíce mouky,  nastrouhaný tvrdý sýr, zasypeme strouhankou tolik, aby nám vzniklo hustší těsto. Dochutíme majoránkou a pepřem. Na rozpáleném tuku smažíme placičky z jedné strany, po otočení položíme osmažený párek a plátek tvrdého sýru a dosmažíme druhou stranu.

KUŘE TŘÍ HOŘČIC zdroj:Kluci v akci
 

4 kuřecí stehna, 1 lžíce plnotučné, 1 lžíce dyjonské a 1 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce rybízové marmelády, sklenička moravanky . Všechny druhy hořčice spolu s rybízovou marmeládou smícháme v marinádu a potřeme jí stehýnka ze všech stran. Dáme péci do středně vyhřáté trouby, jakmile se povrch masa „zatáhne“, přidáme ke kuřeti sterilovanou zeleninu i s nálevem a pečeme, až je kuře měkké. Jako přílohu podávali bramborovou kaši, já ovšem dala americké brambory, vzhledem k tomu, že je dost „omáčky“ z výpeku, bylo to s brambory výborné.

ZAPEČENÁ CUKETA S BRAMBOREM A ANGLICKOU SLANINOU
 

1 cuketa, brambory, anglická (pikantní klobáska) , cibule, tvrdý sýr (niva), sůl, pepř, koření na grilovanou zeleninu. Cuketu si nakrájéme na kolečka, posypeme vegetou a necháme "vypotit", po 20 minutách slejeme z koleček vodu.
Do vymazané zapékací misky si dáme na kolečka nakrájené - předem předvařené brambory (nové se slupkou), položíme plátky anglické (uzeného), kolečka cukety, posypeme kořením na grilovanou zeleninu, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a vrstvy opakujeme. Hustě zasypeme strouhaným sýrem, kdo rád i nivou a dáme na 20 minut zapéct do trouby.

PORKOVÁ POLÉVKA
 

1 pórek, 5 brambor, kostka bujonu, vegeta, sůl, kmín, máslo, mouka, 2 vejce (množství na 4 l hrnec) Do hrnce s vodou dáme nakrájený pórek, přidáme kostku zeleninového bujonu, lžičku soli, lžičku kmínu a vegety a cca 15 minut vaříme, pak přidáme na kostky nakrájené brambory, po změknutí brambor zahustíme zásmaškou na másle , rozkvedláme 2 vejce a dle potřeby ještě dochutíme solí, pepřem apod.

CUKEŤÁK zdroj:kolegyně Erika
 

60 dkg nastrouhané cukety, 1 nastrouhaná cibule, 1 hrnek nastrouhaného sýru, 1 hrnek strouhanky, ¼ hrnku oleje, 1/2 hrnku nasekané petrželové natě, 4 vajíčka, 20 dkg měkkého salámu nakrájeného na malé kostičky ( na vůni můžeme, ale nemusíme přidat i trošku anglické a uzeného), prášek  do pečiva, 2 lžičky vegety,  majoránka, pepř.
Vše smíchat a upéct na papírem vyloženém plechu, cca 25 minut při 220 C. Dobré teplé třeba s zeleninovým salátem   jako večeře, nebo zastudena jako svačina..

LETNÍ VEČEŘE
 

1 větší okurka, 6 rajčat, 3 papriky, 20 dkg tvrdého sýru, 20 dkg šunky (šunkového apod.), sůl, pepř, 3 lžíce dresinku (tatarky, bílého  jogurtu, majonézy, ochuceného spaku apod.). Okurky nakrájíme na struhadle na plátky, rajčata na půlměsíčky, papriky na proužky, salám a sýr na kostičky, mírně osolíme, opeříme a promícháme s dresinkem. Obměna :  ITALSKÁ LETNÍ VEČEŘE : nakrájíme 10 rajčat na půlměsíčky, 1 střední cibuli nadrobno,  5 vajec  natvrdo nakrájené na půlměsíčky, mírně osolíme, opepříme a promícháme s dresinkem. Podáváme s tmavým pečivem

CUKETOVÝ ZÁVIN zdroj:tejaja-toprecepty.cz

 

1 listové těsto (500 g),  ¾ kg nastrouhané cukety, 1 cibule, 150-200 g Nivy, 5 párků, 1 žĺoutek, 3 vejce, na posypání  hrubá sůl, plátky sýru apod.Těsto rozdělíme na dva díly, každý díl vyválíme na obdelník. Budeme mít 2 záviny. Na trošce tuku orestujeme nakrájenou cibuli a podusíme cuketu, dokud se voda nevypaří (nesolíme!). Přidáme rozdrobenou Nivu, kterou necháme rozpustit. Potom vlijeme vejce a necháme všechno srazit jako smaženici. V receptu bylo nesolit, ale já tuto směs dochutila trochu solí a vegetou.Na každý plát těsta rozetřeme cuketovou náplň, doprostřed  položíme párky a stočíme jako závin. Potřeme rozšlehaným žĺoutkem a posypeme hrubou solí, sezamem apod., můžeme položit plátky tvrdého sýru.. Pečeme cca 20 minut při 220 C. Podáváme teplé nakrájené na 4-5 cm řezy, ale chutná i studené.

CUKETOVÝ KOTLÍK

 

Středně velká cuketa, 5 paprik, 6 rajčat, 1 velká cibule, 2 klobásy, trochu másla, vegeta, sůl, pepř. Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do většího hrnce , posypeme vegetou a mírně podlejeme, dáme dusit. Po chvíli přidáme nakrájené papriky na proužky,  cibuli na kolečka , chvíli dusíme a nakonec přidáme rajčata nakrájené na kolečka, trochu másla, osolíme, mírně opepříme. Klobásu si nakrájíme na kolečka, na pánvi opečeme a přidáme do zeleninové směsi. Můžeme dochutit kečupem, ale ten já nedávám, zelenina pustí šťávu.  Podáváme samostatně, cuketa zajistí vydatnou večeři, nebo s tousty. Pro masožravce možno přidat na směs čevapčiči z mletého masa

KYSELICA A ŘÍZKY Z RŮŽOVEK zdroj: Lenička Mikulče
 

muchomůrky růžové - MASÁKY, brambor, bobkový list, nové koření, sůl, ocet, cukr, smetana, mléko. Nakrájené růžovky /OVŠEM OPRAVDU POUZE MUCHOMŮRKY RŮŽOVKY/ povařit ve vodě se solí, bobkovým listem a novým kořením. Přidat na kostičky nakrájené brambory, povařit , pak zakysanou smetanu a zahustit rozkvedlanou moukou v mléce. Dochutit octem, cukrem apod. Výborné jsou i řízky, buď v těstíčku z mouky a vajíčka, ale nám chutnají nejvíce v klasickém trojobalu.

CUKETOVÉ ŠPÍZY zdroj:vlastní
 
TASTICKY

40 dkg nastrouhané cukety posypat vegetou a nechat vypotit, po dvaceti minutách vymačkat vodu. Přidat 20 dkg nastrouhaného sýru, nadrobno nakrájenou větší pikantní klobásu, vejce, trochu mouku, česnek, majoránku, pepř.  Tvořit kuličky obalit ve strouhance, smažit ve fritovacím hrnci.

RARÁŠKY ZE SOJY zdroj:upravený recept z magazínu Albert
 

2 balíčky sojových kostek, těstíčko : 3 vejce, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce sojovky, 2 lžíce solamylu, 3 lžíce hladké mouky, ½ sáčku prášku do pečiva, sůl, pepř, (grilovací koření, česnekové koření), Sojové kostky povaříme 10 minut v osolené vroucí vodě, s trochou sojové omáčky a kostkou masoxu, vymačkáme přebytečnou vodu, dáme do těstíčka a necháme přes noc uležet. Smažíme na rozpáleném oleji.

DRŮBEŘÍ PLÁTKY VE STRAKATÉ OMÁČCE  zdroj:mamincinyrecepty.cz
 

500 g drůbežího masa, hladká mouka, sůl, pepř, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce posekané petrželové natě, 1 lžička citronové kůry, 2 – 3 sterilizované okurky, 3 lžíce pokrájené kapie, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce octa, olej, 250 ml smetany na vaření.  Cibuli , okurky, a papriku,  pokrájíme nadrobno. Plátky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a prudce opečeme z obou stran ba rozpáleném oleji. Vyjmeme. Do výpeku nasypeme cibuli, okurky, kapii, petrželovou nať, citronovou kůru, tymián, rozmačkaný česnek a vše osmažíme. Na tento základ dáme opečené maso, zastříkneme octem. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do změknutí. Ve smetaně rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme , promícháme a ještě chvíli povaříme.

PŘÍRODNÍ ŘÍZEK S HORČICOVOU OMÁČKOU zdroj: ajina-kucharka.wz.cz

 

4 plátky masa Krkovička, kotlety – já použila kuřecí řízky), plnotučná hořčice, sůl, pepř, hladká mouka, tuk na smažení. Maso naklepeme, osolíme, lehce opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí, necháme chvíli odležet a potom řízky obalíme v hladké mouce z obou stran. Na pánvi rozehřejeme tuk a smažíme nejdříve ze strany s hořčicí, pánev přikryjeme poklicí, až začne voda stékat z poklice do tuku, tak maso otočíme a dosmažíme už bez pokličky. Podáváme s brambory a hořčicovou omáčkou : 20 g másla, 1 střední cibule,  lžička krystalového cukru, 2 lžíc hladké mouky, ½ l vývaru, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl pepř. Na rozehřáté máslo (né celé kousek si necháme) dám nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zpěnit a až začne zlátnout přidáme cukr, až se cukr rozpustí a začne barvit , přidáme zbytek másla a mouku, mícháme až má jíška zlatou barvu, zalijeme vývarem, důkladně rozšleháme a necháme 15 minut vařit. Přidáme hořčice, krátce povaříme a dochutíme dle potřeby solí, případně trochu přisladíme.

MEXICKÁ POLÉVKA   zdroj: Lenička od Kopretinek
 

Větší cibuli osmažíte a přidáte sladkou papriku, jako na guláš, zalijete trochou vody. Přidáte plechovku sterilizovaných červených a plechovku sterilizovaných bílých fazolí i s nálevem, jedno lečo, kdo má tak smažené houby – nemusí být, hrst mražené kukuřice a rajčatový protlak (dvě větší konzervy nebo 1 tetrapak). Povaříte – nemusíte – ale my nejsme vegetariáni – přidáme nakrájenou klobásku nebo kousek uzeného na vůni. Nakonec rozmačkáte 3 stroužky česneku, přidáte trochu majoránky, případně sůl a pepř. Polévku jsem nezahušťovala, je sama o sobě dost hustá a opravdu příprava velmi rychlá a chuťově hodně „zajímavá“.

KUŘECÍ KOUSKY V SYROVÉM TĚSTÍČKU zdroj: recepty.cz

 

400 g kuřecích prsíček, sůl, olej na smažení, těstíčko : 1 vejce, 50 ml bílého vína, 80 g hladké mouky, 80 g strouhaného sýra, ½ lžičky pálivé papriky, ½ lžičky sladké papriky. Maso nakrájené na nudličky namáčíme v těstíčku a ihned smažíme ve větším množství rozpáleného oleje tak, aby kousky byly potopené cca 5 – 8 minut. 

NIVOVÉ TAŠTIČKY

1 balíček listového těsta, 15 dkg nivy, vejce, něco na posypání.  Postup : těsto si rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme na pomoučeném vále a plát si nakrájíme na kostičky, na každou kostičky nadrobíme nivu,  zaděláme do šátečku, pevně přitiskneme hrany. Na plechu potřeme vejcem, posypeme hrubou solí a můžeme i nastrouhaným tvrdým sýrem. Dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 12 – 15 minut.  Výborná, rychlá  a jednoduchá jednohubka nejen k vínu.

ARNOŠTOVA TOPINKA Zdroj mamincinyrecepty.cz

TOPINKA
TOPINKA

4 krajíce chleba, 4 vejce, malá plechovka pikantní paštiky, trochu hořčice nebo kečupu, malá cibulka a zelenina na dozdobení. Z krajíce vykrojíme střídku tak, aby kůrka zůstala celá.  Kůrku dáme na rozpálený olej a do ní vlejeme rozšlehané vejce.  Necháme smažit, mezitím natřeme střídku paštikou a přiklopíme na vajíčko, chvíli smažíme a pak obrátíme a smažíme i z druhé strany.  Můžeme potřít kečupem nebo hořčicí  a dozdobíme zeleninou

ZAPEČENÉ PALAČINKY SE ŠPENÁTEM
Špenát, anglická slanina, tvrdý sýr
Na palačinky : vajíčko, mouka, mléko, sůl

Uvaříme si špenát , jak jsme zvyklí.
(Já osobně přidávám trochu smetany a hodně česneku a zahušťuji zásmažkou z másla a strouhanky).
Usmažíme si klasické palačinky.
Do zapékací misky vymazané máslem naskládáme zatočené palačinky naplněné špenátem pěkně vedle sebe.
Zasypeme na kostky nakrájenou a opečenou anglickou slaninou a vrstvou tvrdého sýra (skvělá je i niva).
Dáme zapéct do trouby, aby nám sýr udělal hezkou zlatou kůrčičku.

BŮČKOVÁ ROLÁDA
1 kg bůčku, 3 lžíce solamylu, 1/4 l mléka, sůl, pepř,  hořčice, salám, vajíčka, okurka, magi.
Bůček semeleme, přidáme solamyl, sůl, pepř, mléko, dobře propracujeme,
směs dáme na noc do ledničky.
Na igelitu navlhčeným vodou vyválíme plát, potřeme hořčici, smaženými vejci, plátky salámu a posypeme nasekanou sterilizovanou okurkou. Pomocí igelitu stočíme. Pokapeme Magi.Při pečení mírně podlévat vodou .

SUŠENÉ ŠVESTKY V ANGLICKÉ SLANINĚ
Sušenou švestku zabalíme do plátku anglické slaniny, propíchneme párátkem a dáme na prudce rozehřátou pánvičku s trochou tuku osmahnout z obou stran.Výborné teplé jednohubky nejen ke slivovici.

ZAPEČENÉ KUŘECÍ MASO SE SLANINOU A SÝREM
Kuřecí řízky, anglická slanina, cibule, česnekový pepř KOTANY, nastrouhaný sýr
(Vše podle velikosti mísy a počtu strávníků)
Do zapékací mísy vymazané máslem položit vrstvu anglické, na to posolené kuřecí řízky, posypat česnekovým pepřem KOTANY , cibulí a nastrouhaným sýrem. Vrstvu opakovat a končit vrstvou sýra, kterou pokapu olejem.(my milujeme nivu – takže dávám ji ). Přikryté alobalem péct cca 20 minut, pak odkrýt a dopéct cca 15 minut až sýr  udělá žlutou kůrku.(dělám to často, když máme návštěvu, mám to dopředu  připravené, pak to jen šupnu do trouby, po upečení   nakrájím, a podám klidně i s pečivem a zeleninovou oblohou)
Úspěch zaručen !

VOŇAVÉ KUŘECÍ ŘÍZEČKY
6 kuřecích řízků
marináda : 4 vejce, 4 lžičky vegety, 6 lžic solamylu, 6 lžíc majolky, 4 lžíce nasekané petrželové natě.
Kuřecí řízky naložit na 24 hodin do marinády. Smažit na pánvi.

KANADSKÉ KUŘE
4 čtvrtky kuřete osolit, potřít česnekem a proložit 1/8 másla , zakapat šťávou z ½ citronu, zalít rochou omáčky a dát pod pokličku péct. Během pečení podlévat vodou a zbytkem omáčky.
Omáčka :
½ hrnku nakrájené cibule, 1 lžička soli, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru, 1 lžíce worchestrové omáčky, trochu pepře, ½ hrnku kečupu.
Vše povařit asi 15 minut na mírném ohni. Ke kuřeti jsou jako příloha vynikající torteliny.

ZAPEČENÉ BRAMBORY
Do zapékací mísy naskládat vrstvy na kolečka nakrájených / trochu povařených/ brambor, cibule, vejce, položit kolečka osmažené klobásky, nebo aspoň párkového a nakonec plátky tvrdého sýru. Vrstvy opakovat, končit vrstvou sýru.
Zapékát v troubě (já brambory předem připeču na pánvi, posypu česnekovým pepřem Kotany nebo kořením gyros )

ČÍNSKÉ PLACIČKY
(je to notoricky známé, ale měla jsem několik receptů, ten nám chutná nejvíce).
3 silnější kuřecí řízky, 3 vejce, drobně nakrájená cibule, 4 lžíce solamylu, sůl, grilovaní koření
4 lžíce oleje, lžíce  sojovky a worchestru
Nakrájené kuřecí na nudličky dát do misky, přidat přísady a dobře promíchat. Nechat aspoň přes noc uležet. Smažit malé placičky – lívanečky ( to dělám hlavně, když  máme na dopoledne program, když se vrátíme domů, tak je pak oběd za chvilku hotový) a taky ze tři kuřecích řízků je jídlo i pro šest strávníků !!!!!

TĚSTOVINY S BROKOLICÍ A NIVOVOU OMÁČKOU
¾ balíčku uvařených těstovin PENNE, 25 dkg šunky (šunkového), 2 papriky (pěkně vypadá jedna červená druhá žlutá nebo zelená) brokolice, 25 dkg nivy, mléko.
Do mísy s uvařenými těstoviny přidat na nudličky nakrájenou šunku, papriky a uvařenou brokolici rozdělanou na růžičky.Uvařit 6 lžíc mléka s nastrouhanou nivou, až se „rozpustí“. Nalít na  těstoviny a promíchat.

UTOPENCI TROCHU JINAK
6 špekáčků, 4 cibule nakrájet na kolečky.
Nálev  všeho čtyři lžíce : ocet, olej, worchestr, sojovka, kečup, hořčice, voda (pepř)
Nálev uvařit a horký nalít do sklenice z poloviny naplněné cibulí a špekáčky, pak dodat zbytek a dolít nálevem. Nemusí se nechávat uležet. Je to „jedlé“ hned. Teda já to moc nemusím, ale chlapům ( i cizím) to vždy chutná.

SLANINOVÉ ROHLÍČKY
25 dkg polohrubé mouky, 12 dkg ztuženého tuku , 1 vejce, 6 lžíc mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli.
Vypracovat těsto, tence vyválet, podle dezertního talířku vykrajovat kola. Každé kolo rozdělit na 8 dílků jako dort. Na každý dílek položit anglickou a stáčet ke špičce. Na plechu s pečícím papírem potřít rozšlehaným žloutkem, posypat dle chuti (seznamové semínku, sůl, kmín apod). Péct vy vyhřáté troubě do zlatova (dala jsem třeba jen vysočinu a kousek nivy a taky to bylo dobré).

KUŘECÍ ZÁVITKY S NIVOU
500 g kuřecích prsíček, niva, šunka, šlehačka, pepř, sůl, kousek másla na vymazání formy
Maso nakrájíme jako na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme šunku, na hranolky nakrájenou nivu a zatočíme do roládky. Roládky vložíme do vymazané zapékací mísy a zalijeme šlehačkou a poklademe kouskem nakrájeného másla. Pečeme cca 30 minut, dokud se nevytvoří kůrčička. Podáváme s rýží nebo brambory.

SMAŽENÉ NUDLE S KUŘECÍM MASEM A ZELENINOU
Čínské nudle ( špagety) , kuřecí maso, směs čerstvé nebo mražené zeleniny na čínu (doporučuji Wok), sojová omáčka sladká i pikantní, worchestrová omáčka, česnek, olej, sůl, pepř (vše podle chuti a počtu strávníků)
Těstoviny uvaříme a scedíme. V pánvi wok osmahneme zeleninu, aby změkla a zároveň zůstala křupavá. Dáme stranou a zprudka osmahneme na nudličky nakrájené maso s prolisovaným česnekem. Přidáme sojovou i worchestrovou omáčku, podlijeme trochou vody a podusíme. Když se voda vyvaří, přidáme zeleninu a špagety, zakápneme sojovou omáčkou (špagety musí být obalené ve vzniklém sosu) a na sucho ještě chvíli smažíme. Neustále mícháme, aby se špagety nepřipálily

KAPUSTA NA HUSTO S KLOBÁSOU A BRAMBOREM
Nakrájet kapustu, brambory, klobásku, špek – vše dát do přetlakového hrnce, posolit a můžeme přidat i masox. Vařit cca ½ hodiny. Zadělat zásmažkou s podušenou cibulkou a přidáme alespoň 4 stroužky česneku.

KUŘECÍ NUDLIČKY S BROKOLICÍ A NIVOU
Kuřecí prsa, cibule, česnek, sůl, pepř, brokolice, niva, smetana, olej.
Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme odležet. Nadrobno nakrájíme cibuli a spolu s masem osmahneme na oleji, přisypeme uvařenou brokolici, zalijeme smetanou a přidáme nakrájenou nivu. Vaříme, až se niva rozpustí a brokolice rozpadne. Jako příloha jsou výborné americké brambory s česnekem..

TĚSTOVINOVÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM
Do uvařených těstovin přidáme kuřecí maso, nakrájenou čerstvou zeleninu /hlavně červenou papriku a zelenou cibulku), prolisujeme 2 stroužky česneku a zamícháme. Přidáme zálivku, kterou si připravíme v extra misce : troška vody,  2 lžičky olivového oleje, 1 lžička sojové omáčky, špetka soli, pepř oregáno, /dobromysl/ a bazalka.