Top recepty naší domácnosti z drůbežího masa
6 větších plátků krůtích řízků, 6 natvrdo uvařených vajec, 15 dkg měkkého salámu Italská mortadela, hořčice Edmond Fallot - zelený pepř , sůl, zelený pepř, plátky tvrdého sýra, vývar, olej. Krůtí plátky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí – zelený pepř, poklademe plátky salámu Mortadela, položíme celé natvrdo uvařené vejce a zabalíme do rolády. Upevníme párátky nebo omotáme nití. Vložíme do zapékací mísy , podlejeme trochou vývaru a pečeme přikryté cca 25 minut, poté odkryjeme, položíme na každou roládu plátek sýra a dopečeme do zlatova cca 15 minut
1/3 šálku olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1/3 šálku vinného octa, 1/3 šálku jablečného džusu, 1 lžička chilli koření, 1 lžička soli, ¼ lžičky mletého pepře. Na rozehřátém oleji krátce osmažíme utřený česnek, vmícháme ocet, džus, a koření a prohříváme za stálého míchání do zhnědnutí. Maso do marinády nakládáme alespoň na noc. Maso grilujeme cca 15 minut. Tato marináda dodáva kuřecímu a rybímu masu zlatavou barvu. Já samozřejmě v této marinádě měla naloženou i cuketu, kterou jsem prudce opekla na grilu a k masu byla taky výborná !
1 kg krůtích řízků, 4 rajčata, 1 hermelín, plátky cukety, 20 dkg anglické, cibulka, olivový olej, sůl, pepř, bazalka, koření na grilovanou zeleninu
Krůtí plátky si nakrájíme na sudý počet porcí. Do zapékací mísy nalijeme trochu olivového oleje, vložíme asi 1cm plátky cukety , kterou posypeme kořením na grilovanou zeleninu, poklademe osolenými a opepřenými plátky krůtího masa, pokračujeme vrstvou anglické, plátky hermelínu, opět plátek , tenčí cukety, plátek rajčete, posypeme bazalkou, posypeme nakrájenou lahůdkovou cibulkou, poklademe druhou vrstvu masa, kterou ještě poklademe anglickou. Pečeme přikryté alobalem cca 30 minut, pak odkryjeme a dopečeme cca 10 minut do zezlátnutí anglické. Cuketa spolu s masem nám pustí chuťově hodně dobrou štávu, kterou můžeme dát na šťouchané brambory.
Kuřecí prsa - na čtyři porce stačí tzv. motýlek (spojené dva prsní řízky) , sůl, hladká mouka na obalení.
Na bramborákové těsto:
6 středně velkých brambor, 1 vajíčko, sůl, pepř, majoránka, česnek, hladká mouka, olej na smažení.
Kuřecí maso si nakrájíme na kousky a osolíme je. Nachystáme si bramborákové těsto každý podle svého zvyku a chuti.
Kousky masa obalujeme v hladké mouce a každý kousek pak obalíme v bramborákovém těstě. Smažíme na oleji.
Jako příloha se podává různá zelenina a oblíbený dip podle chuti a zvyku.
Tuto dobrotu si dáváme často v naší oblíbené hospůdce, střapačky mají ovšem vždy více „střapaté“, předpokládám, že pro usnadnění je smaží ve fritovacím hrnci.
Kuřecí stehna , 2 citrony, 1 menší pórek, koření na drůbež , 50 ml olivového oleje. Kuřecí stehna potřeme ze všech stran směsí koření a oleje. Naskládáme do pekáčku. Vymačkáme šťávu z jednoho citronu a maso jí polijeme. Podlijeme trošičku vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme zvolna přibližně 50 minut. Po půlhodině pečení přidáme do pekáče na osminky nakrájený druhý citron a na šikmé špalíčky nakrájený pórek. Stehna pečeme přikryté, na poslední čtvrthodinu pečení, odklopíme a dopečeme do křupava.
Krůtí prsa křehčené, 150 g oloupaných mandlí, šálek strouhanky , šálek strouhaného tvrdého sýru, sůl pepř, vajíčko, koření steak, olej. Maso nakrajíme na tenké plátky, jemně osolíme, vložíme do rozkvedlaného vajíčka a následně do směsi ze sýru, nasekaných mandlí, strouhanky a dvou lžiček steakového koření. Smažíme na oleji.
kuřecí prsní řízky, 1 menší hrnek strouhanky, 1 menší hrnek strouhaného sýra, sůl, mletý pepř, zelená petržel, 150 g másla, 4 stroužky česneku, citron, plátky šunky, mletá červená paprika.
Maso nakrojíme tak, aby vznikly co největší plátky a lehounce naklepeme. Strouhanku smícháme se sýrem, solí, pepřem a nasekanou zelenou petrželkou. Máslo rozpustíme a vmícháme rozmačkaný česnek. Řízky namočíme z obou stran v česnekovém másle a obalíme v sýrové strouhance. Na každý kousek položíme plátek šunky, srolujeme a sepneme párátkem. Roládky naskládáme do olejem vytřeného pekáčku. Pokapeme je citronovou šťávou, zbylým česnekovým máslem a poprášíme paprikou. Podlijeme trošku vodou a přiklopené dáme do vyhřáté trouby péct. Upečeme doměkka, před koncem pečení odkryjeme a necháme zezlátnout.
800 g křehčených prsních řízků, olej, cibule, anglická slanina, oblíbené koření
Řízky nakrájíme na co nejdelší proužky a vždy ze tří upleteme copánek. Ke dvěma proužkům přichytíme proužek anglické a copánky si na začátku i konci upevníme párátkem.
Uložíme je do vymazaného pekáčku na vrstvu cibule, posypeme oblíbeným kořením (pozor křehčené maso je již ve slaném nálevu) a upečeme. Před podáním vytáhneme párátka.
500 g stehenních řízků, 300 g čerstvých žampionů, špetka muškátového květu a chilli, lžíce rajčatového pyré a 2 lžíce bílého vína, sůl, pepř.
Na rozpáleném oleji prudce osmahneme maso nakrájené na nudličky, přidáme sůl, muškátový květ, pepř. Přilijeme víno, pyré a přidáme nakrájené žampiony. Dusíme až se nám vypaří voda ze žampionů a změkne nám maso.
10 ks kuřecích špalíčků (horní stehýnko bez kosti)
marináda : 2 lžíce oleje, 1 lžíce vody, 1 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce ostré chilli omáčky, 2 lžíce rajského protlaku, malá lžička zázvorového koření. Kuřecí špalíčky osolíme, necháme odležet, připravíme si marinádu a špalíčky v marinádě řádně promícháme a necháme odležet alespoň přes noc.
Pekla jsem půl hodiny pod podkličkou, pak asi 20 minut bez pokličky, kdy jsem špalíčky otáčela v zapékací misce a polévala marinádou, aby byly špalíčky s krásně křupovou kůžičkou.
4 kuřecí prsíčka, 2 žloutky, solamyl, sůl, mletý pepř, worchester, mrkev, malý kompotovaný ananas, malá šlehačka, 2 trojúhelníky taveného sýra, opražené mandle
Prsíčka si nakrájíme na nudličky, smícháme se solí, pepřem, žloutky, worchestrem a na pánvi nejdříve prudce opečeme, pak ubereme teplotu a dusíme do změknutí masa.
Samostatně na lžíci oleje osmahneme na pánvi mrkev, přidáme scezený ananasový kompot , necháme projít varem, přimícháme kuřecí směs zalijeme šlehačkou a přidáme ještě dva trojúhelníky taveného sýra. lehce promícháme a vše spolu prohřejeme. Podle potřeby ještě dosolíme, dopepříme.
Před podáváním posypeme opraženými mandlemi .
1 kg (nebo více podle velikosti formy) kuřecích prsních řízků, 350 g anglické slaniny nakrájené na tenké větší plátky, 3 vejce, 2 nožičky klobásy, 200 g tvrdého sýra, sůl, mletý pepř. Z papíru na pečení nastříháme 6 obdélníků cca 20 cm široké, které zmačkáme, namočíme a vymačkáme z nich vodu . Vysteleme jimi bábovkovou viz foto níže pod hlavním obrázkem.Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme.
Na papír ve formě rozložíme plátky slaniny a na ně polovinu plátků masa. Přidáme podélně rozpůlené klobásky, zasypeme je nahrubo nastrouhaným sýrem, polejem vejci, vrstvu opakujeme podle toho kolik máme surovin. Končíme vrstvou masa a s pár plátků anglické. .. Vyčnívající papír přehneme na bábovku, obsah dobře upěchujeme a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Pečeme cca 1 hodinu, 15 minut před dopečením papír z povrchu bábovky odklopíme.
Necháme chvíli vychladnout a pak vyklopíme a opatrně sloupneme papír.
Podáváme teplé s libovolně upravenými bramborami nebo studené jako součást obložené mísy.
(Bábovku nechte chvíli vychladnout ve formě, aby se Vám neroztekl úplně teplý sýr).
4 kuřecí stehna . 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 žloutek, nasekaná zelená petržel, mletý pepř, sůl. Stehna osolíme, opepříme a ze všech stran potřeme hořčicí vyšlehanou se žloutkem a petrželkou. Naložíme do pekáčku, povrchy pokryjeme plátky másla a upečeme.
1 slepice , masový vývar , 1 zakysaná smetana , 1 cibule , mletá sladká paprika , hladká mouka , 8 kuliček černého pepře , 5 kuliče nového koření , 2 bobkové listy . Slepici očistíme, omyjeme a dáme společně s novým kořením, bobkovým listem a celým pepřem vařit do osolené vroucí vody. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a na oleji zesklovatíme. Pak ji zaprášíme sladkou paprikou, chvíli restujeme, podlijeme troškou vývaru a povaříme. Mouku rozmícháme ve smetaně a přilijeme k cibulovému základu. Vše rozvaříme do hladké omáčky. Uvařenou slepici stáhneme z kůže, maso rozdělíme na talíře, přelijeme hotovou omáčkou a podáváme s knedlíkem.
4 větší prsní krůtí řízky, dušené i sušené houby, 3 vejce, hořčice, sůl, pepř, sojová omáčka, 1 vejce, paprika.
Krůtí řízky naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a na každou porci dáme smaženici z vajec a dušených hřibů, čtvrtku vejce, nasekanou papriku. Za pomocí nitě svážeme důkladně do měšce (případně zavineme jako roládku). Vložíme do zapékací mísy vytřené olejem, přisypeme sušené houby, zakápneme sojovkou, dolijeme trochu vody, abychom měli zakryté dno mísy a dáme pod pokličky péct cca 50 minut.
1,2 kg kuřecí stehenních řízků, 1 malá cuketa, 1 kápie, čtvrtka hlávkového zelí, 2 zelené cibulky s natí, sůl , koření gyros, pepř, solamyl, olej.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky promícháme se solí, pepřem a kořením gyros a prudce opečeme na wok pánvi, přidáme nakrájenou zeleninu , trochu podlijeme vodou nebo vývarem chvíli dusíme, abychom měli maso měkké a zelenina byla křupavá. V pěti lžích vody si rozmícháme malou lžičku solamylu zalijeme směs a ještě dvě minuty povaříme.
6 krůtích prsních řízků, sůl, česnekový pepř, sojová omáčka, oloupaná rajčata, sýr camembert, olej, provensálské koření. Omyté krůtí plátky naklepeme, na třech stranách trochu nařízneme, osolíme , opepříme a pokapeme sojovou omáčkou. Řízky vložíme do olejem vymazané zapékací mísy, přidáme trochu vody a přikryté pečeme asi 40 minut, potom položíme na plátky nakrájená oloupaná rajčata, nakrájený sýr a posypeme provensálským koření. Dopečeme bez pokličky až se nám sýr roztaví.
6 kuřecích řízků, sůl, koření na pizzu. Omáčka : 1 cibule nakrájená na kostičky, 150 ml čertovské omáčky, 2 lžíce worchestru, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce jablečného octu, 1 lžíce cukru, 1 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce vody. Toto vše dáme do hrnce a na mírném ohni dusíme 15 minut. Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme a posypeme kořením na pizzu. Na rozpáleném oleji prudce opečeme z obou stran , teplotu zmírníme a cca po 10 minutách přidáme omáčku. A ještě dusíme maso s omáčkou dalších cca 10 minut. Podáváme s rýží nebo těstovinami. Čertovská omáčka je hodně pikantní, pro děti bych volila místo pikantní omáčky sladký kečup.
8 krůtích (kuřecích) plátků, 4 lžíce kremžské hořčice, 2 cibule, olej, 4 lžíce worchestru, sůl, pepř, 4 lžíce kečupu (čertovské omáčky apod.)
Krůtí plátky osušíme, jemně naklepeme, a osolíme. Vložíme do marinády připravené z hořčice, oleje, worchestru aspoň na dvě hodiny. (pokud spěcháme . . . není nutno) Pečeme v ohnivzdorné míse asi půl hodiny - s pokličkou , pak přidáme nakrájenou cibuli na kolečka a kečup (pokud se nám zdá "omáčky " málo přilijeme i vodu a dopečeme bez pokličky do změknutí.
3/4 kg krůtích řízků, 3 vejce, 5 lžíc solamylu, 3 lžíce sojovky, 1 lžička provensálkého koření, 1 lžička mletého bílého pepře, 2 lžíce nasekané čerstvé petrželové natě, 1 lžíce oleje, 5 lžíc bílého jogurtu . Krůtí řízky mírně naklepeme, nařízneme, osolíme a vložíme do marinády z výše uvedených surovin, necháme odležet přes noc. Smažíme na rozpáleném oleji, nejprve zprudka, pak ubereme a dosmažíme doměkka. Zbylou marinádu ke konci smažení nalijeme na řízečky a dosmažíme.
Plátky kuřecích stehenních řízků podle počtu strávníků, sůl, máslo, sojovka, hermelín, sklenička nakládaných hříbků v kyselém nálevu. Plátky stehenních kuřecích řízků jemně naklepeme, osolíme a pokapeme sojovou omáčkou, necháme chvíli odležet. Na pánvi si plátky prudce opečeme , pak přendáme do zapékací mísy , ve které jsme rozehřáli trochu másla. Na maso nasypeme hříbky bez nálevu a položíme plátky hermelínu. v troubě zapečeme, až se nám sýr zapeče. Podávala jsem s pečoky, trochu předvařené brambory, nakrájené na plátky, položené na plech, posypané kořením na grilovanou zeleninu a zepečené prudce v troubě
kuřecí čtvrtky, sojová omáčka, sůl, česnek, plechovka sterilizovaných žampionů. Kuřecí čtvrtky jemně osolíme, pokapeme sojovkou a necháme chvíli odležet. Pak přidáme nakrájený česnek, zalijeme plechovkou sterilizovaných žampionů a dáme zapéct, nejdříve 20 minut s pokličkou, pak dopečeme do zlatova bez pokličky. Jednoduchý, rychlý, ale chutný recept
kuřecí stehenní řízky
Marináda : 3 žloutky, 1 lžička cukru moučka, 1 lžička soli, 1 lžička solamylu, 3 lžíce worchestru, 2 lžíce magi, feferonka. Mírně naklepané kuřecí řízky vložíme do marinády nejméně na 24 hodin. Smažíme na rozpáleném oleji
Kuřecí stehenní řízky podle počtu strávníků, sůl, pepř, vajíčko, kukuřičné lupínky ( nebo chipsy). Kuřecí řízky mírně naklepeme, osolíme, opeříme, protáhneme rozkvedlaným vajíčkem a obalíme v lupínkách, které jsme si pomocí paličky na maso rozdrtili na malé kousky. Smažíme ve větší vrstvě oleje (nebo fritovacím hrnci) dozlatova.
Krůtí prsní řízky dle počtu strávníků, 1 cibule, olej, sůl, karí, 2 jablka, 2,5 dl smetany, 1 lžíce hladké mouky, olej. Plátky masa mírně naklepeme, osolíme a posypeme karí kořením. Na trošce oleje opečeme z obou stran do změknutí. Na větší pánvi na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme nastrouhané jablka, trochu kari, mírně podlijeme vodou a chvíli dusíme – aby se nám jablka trochu rozvařila. Ve smetaně zamícháme mouku, zalijeme a chvilku povaříme. Přidáme plátky masa a necháme ještě chvíli povařit maso s omáčkou. Jako příloha se hodí rýže.
6 kuřecích řízků, 0,5 l podmáslí, koření STEAK, sůl, sušený česnek. Naklepané , osolené řízky vložíme do marinády z podmáslí , steakového koření (tím nešetřit) a dvou lžiček sušeného česneku. Nechat uležet. Smažit na rozpáleném tuku (pánvička s nepřilnavým povrchem). Výsledek jsou šťavnaté voňavé řízečky.
Kuřecí řízky /podle počtu strávníků/, sůl, pepř, hořčice, mouka, koření gyros, olej. Naklepané kuřecí řízky osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a obalíme v mouce, do které vsypeme a rozmicháme koření gyros. Smažíme na rozpáleném oleji. Výsledek - jednoduché, rychlé a šťavnaté řízečky, které zvládne i kuchař začátečník
Kuřecí řízky, sůl, pepř, máslo, šlehačka, broskev, tvrdý sýr (niva). Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme, položíme plátek tvrdého sýru (nadrobenou nivu) a ¼ broskve, zavineme, upevníme nití a dáme do máslem vymazané zapékací misky, zalijeme šlehačkou. V troubě pečeme nejprve cca 20 minut přikryté, pak odkryjeme a dopečeme.
4 kuřecí stehna, 1 lžíce plnotučné, 1 lžíce dyjonské a 1 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce rybízové marmelády, sklenička moravanky . Všechny druhy hořčice spolu s rybízovou marmeládou smícháme v marinádu a potřeme jí stehýnka ze všech stran. Dáme péci do středně vyhřáté trouby, jakmile se povrch masa „zatáhne“, přidáme ke kuřeti sterilovanou zeleninu i s nálevem a pečeme, až je kuře měkké. Jako přílohu podávali bramborovou kaši, já ovšem dala americké brambory, vzhledem k tomu, že je dost „omáčky“ z výpeku, bylo to s brambory výborné.
500 g drůbežího masa, hladká mouka, sůl, pepř, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce posekané petrželové natě, 1 lžička citronové kůry, 2 – 3 sterilizované okurky, 3 lžíce pokrájené kapie, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce octa, olej, 250 ml smetany na vaření. Cibuli , okurky, a papriku, pokrájíme nadrobno. Plátky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a prudce opečeme z obou stran ba rozpáleném oleji. Vyjmeme. Do výpeku nasypeme cibuli, okurky, kapii, petrželovou nať, citronovou kůru, tymián, rozmačkaný česnek a vše osmažíme. Na tento základ dáme opečené maso, zastříkneme octem. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do změknutí. Ve smetaně rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme , promícháme a ještě chvíli povaříme.
4 plátky masa Krkovička, kotlety – já použila kuřecí řízky), plnotučná hořčice, sůl, pepř, hladká mouka, tuk na smažení. Maso naklepeme, osolíme, lehce opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí, necháme chvíli odležet a potom řízky obalíme v hladké mouce z obou stran. Na pánvi rozehřejeme tuk a smažíme nejdříve ze strany s hořčicí, pánev přikryjeme poklicí, až začne voda stékat z poklice do tuku, tak maso otočíme a dosmažíme už bez pokličky. Podáváme s brambory a hořčicovou omáčkou : 20 g másla, 1 střední cibule, lžička krystalového cukru, 2 lžíc hladké mouky, ½ l vývaru, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl pepř. Na rozehřáté máslo (né celé kousek si necháme) dám nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zpěnit a až začne zlátnout přidáme cukr, až se cukr rozpustí a začne barvit , přidáme zbytek másla a mouku, mícháme až má jíška zlatou barvu, zalijeme vývarem, důkladně rozšleháme a necháme 15 minut vařit. Přidáme hořčice, krátce povaříme a dochutíme dle potřeby solí, případně trochu přisladíme.
400 g kuřecích prsíček, sůl, olej na smažení, těstíčko : 1 vejce, 50 ml bílého vína, 80 g hladké mouky, 80 g strouhaného sýra, ½ lžičky pálivé papriky, ½ lžičky sladké papriky. Maso nakrájené na nudličky namáčíme v těstíčku a ihned smažíme ve větším množství rozpáleného oleje tak, aby kousky byly potopené cca 5 – 8 minut.
ZAPEČENÉ KUŘECÍ MASO SE SLANINOU A SÝREM
Kuřecí řízky, anglická slanina, cibule, česnekový pepř KOTANY, nastrouhaný sýr
(Vše podle velikosti mísy a počtu strávníků)
Do zapékací mísy vymazané máslem položit vrstvu anglické, na to posolené kuřecí řízky, posypat česnekovým pepřem KOTANY , cibulí a nastrouhaným sýrem. Vrstvu opakovat a končit vrstvou sýra, kterou pokapu olejem.(my milujeme nivu – takže dávám ji ). Přikryté alobalem péct cca 20 minut, pak odkrýt a dopéct cca 15 minut až sýr udělá žlutou kůrku.(dělám to často, když máme návštěvu, mám to dopředu připravené, pak to jen šupnu do trouby, po upečení nakrájím, a podám klidně i s pečivem a zeleninovou oblohou)
Úspěch zaručen !
VOŇAVÉ KUŘECÍ ŘÍZEČKY
6 kuřecích řízků
marináda : 4 vejce, 4 lžičky vegety, 6 lžic solamylu, 6 lžíc majolky, 4 lžíce nasekané petrželové natě.
Kuřecí řízky naložit na 24 hodin do marinády. Smažit na pánvi.
ČÍNSKÉ PLACIČKY
(je to notoricky známé, ale měla jsem několik receptů, ten nám chutná nejvíce).
3 silnější kuřecí řízky, 3 vejce, drobně nakrájená cibule, 4 lžíce solamylu, sůl, grilovaní koření
4 lžíce oleje, lžíce sojovky a worchestru
Nakrájené kuřecí na nudličky dát do misky, přidat přísady a dobře promíchat. Nechat aspoň přes noc uležet. Smažit malé placičky – lívanečky ( to dělám hlavně, když máme na dopoledne program, když se vrátíme domů, tak je pak oběd za chvilku hotový) a taky ze tři kuřecích řízků je jídlo i pro šest strávníků !!!!!
KUŘECÍ ZÁVITKY S NIVOU
500 g kuřecích prsíček, niva, šunka, šlehačka, pepř, sůl, kousek másla na vymazání formy
Maso nakrájíme jako na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme šunku, na hranolky nakrájenou nivu a zatočíme do roládky. Roládky vložíme do vymazané zapékací mísy a zalijeme šlehačkou a poklademe kouskem nakrájeného másla. Pečeme cca 30 minut, dokud se nevytvoří kůrčička. Podáváme s rýží nebo brambory.
KUŘECÍ NUDLIČKY S BROKOLICÍ A NIVOU
Kuřecí prsa, cibule, česnek, sůl, pepř, brokolice, niva, smetana, olej.
Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme odležet. Nadrobno nakrájíme cibuli a spolu s masem osmahneme na oleji, přisypeme uvařenou brokolici, zalijeme smetanou a přidáme nakrájenou nivu. Vaříme, až se niva rozpustí a brokolice rozpadne. Jako příloha jsou výborné americké brambory s česnekem..