zpet

Top recepty naší domácnosti z drůbežího masa

 

KUŘE PODLE EVY PILAROVÉ zdroj: INTERNET
 

kuřecí čtvrtky, sojová omáčka, sůl, česnek, plechovka sterilizovaných žampionů. Kuřecí čtvrtky jemně osolíme, pokapeme sojovkou a necháme chvíli odležet. Pak přidáme nakrájený česnek, zalijeme plechovkou sterilizovaných žampionů a dáme zapéct, nejdříve 20 minut s pokličkou, pak dopečeme do zlatova bez pokličky.  Jednoduchý, rychlý, ale chutný  recept

NAKLÁDANÉ ŘÍZKY 
 

kuřecí stehenní řízky
Marináda : 3 žloutky, 1 lžička cukru moučka, 1 lžička soli, 1 lžička solamylu, 3 lžíce worchestru, 2 lžíce magi, feferonka. Mírně naklepané kuřecí řízky vložíme do marinády nejméně na 24 hodin. Smažíme na rozpáleném oleji

KŘUPAVÉ ŘÍZKY 
 

Kuřecí stehenní řízky podle počtu strávníků, sůl, pepř, vajíčko, kukuřičné lupínky ( nebo chipsy). Kuřecí řízky mírně naklepeme, osolíme, opeříme, protáhneme rozkvedlaným vajíčkem a obalíme v lupínkách, které jsme si pomocí paličky na maso rozdrtili na malé kousky. Smažíme ve větší vrstvě oleje (nebo fritovacím hrnci) dozlatova.

KRŮTI KARI PLÁTKY V JABLEČNÉ OMÁČCE  zdroj:mamincinyrecepty.cz
 

Krůtí  prsní řízky dle počtu strávníků, 1 cibule, olej, sůl, karí, 2 jablka, 2,5 dl smetany, 1 lžíce hladké mouky, olej. Plátky masa mírně naklepeme, osolíme a posypeme karí kořením. Na trošce oleje opečeme z obou stran do změknutí. Na větší pánvi na trošce oleje orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, přidáme nastrouhané jablka, trochu kari, mírně podlijeme vodou a chvíli dusíme – aby se nám jablka trochu rozvařila. Ve smetaně zamícháme mouku, zalijeme a chvilku povaříme. Přidáme plátky masa a necháme ještě chvíli povařit maso s omáčkou.  Jako příloha se hodí rýže.

KUŘECÍ ŘÍZKY NA PODMÁSLÍ zdroj : p. Golasowská
 

6 kuřecích řízků, 0,5 l podmáslí, koření STEAK, sůl, sušený česnek. Naklepané , osolené řízky vložíme do marinády z podmáslí , steakového koření (tím nešetřit) a dvou lžiček sušeného česneku.  Nechat uležet. Smažit na rozpáleném tuku (pánvička s nepřilnavým povrchem). Výsledek jsou šťavnaté voňavé řízečky.

PŘÍRODNÍ ŘÍZKY s kořením gyros
 

Kuřecí řízky /podle počtu strávníků/, sůl, pepř, hořčice, mouka, koření gyros, olej. Naklepané kuřecí řízky osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a obalíme v mouce, do které vsypeme a rozmicháme  koření gyros. Smažíme na rozpáleném oleji. Výsledek - jednoduché, rychlé a šťavnaté řízečky, které zvládne i kuchař začátečník

KUŘECÍ ZÁVITKY S BROSKVÍ
 

Kuřecí řízky, sůl, pepř, máslo, šlehačka, broskev, tvrdý sýr (niva). Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, opepříme, položíme plátek tvrdého sýru (nadrobenou nivu) a ¼ broskve, zavineme, upevníme nití a dáme do máslem vymazané zapékací misky, zalijeme šlehačkou. V troubě pečeme nejprve cca 20 minut přikryté, pak odkryjeme a dopečeme.

KUŘE TŘÍ HOŘČIC zdroj:Kluci v akci
 

4 kuřecí stehna, 1 lžíce plnotučné, 1 lžíce dyjonské a 1 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce rybízové marmelády, sklenička moravanky . Všechny druhy hořčice spolu s rybízovou marmeládou smícháme v marinádu a potřeme jí stehýnka ze všech stran. Dáme péci do středně vyhřáté trouby, jakmile se povrch masa „zatáhne“, přidáme ke kuřeti sterilovanou zeleninu i s nálevem a pečeme, až je kuře měkké. Jako přílohu podávali bramborovou kaši, já ovšem dala americké brambory, vzhledem k tomu, že je dost „omáčky“ z výpeku, bylo to s brambory výborné.

DRŮBEŘÍ PLÁTKY VE STRAKATÉ OMÁČCE  zdroj:mamincinyrecepty.cz
 

500 g drůbežího masa, hladká mouka, sůl, pepř, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce posekané petrželové natě, 1 lžička citronové kůry, 2 – 3 sterilizované okurky, 3 lžíce pokrájené kapie, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce octa, olej, 250 ml smetany na vaření.  Cibuli , okurky, a papriku,  pokrájíme nadrobno. Plátky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a prudce opečeme z obou stran ba rozpáleném oleji. Vyjmeme. Do výpeku nasypeme cibuli, okurky, kapii, petrželovou nať, citronovou kůru, tymián, rozmačkaný česnek a vše osmažíme. Na tento základ dáme opečené maso, zastříkneme octem. Podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do změknutí. Ve smetaně rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme , promícháme a ještě chvíli povaříme.

PŘÍRODNÍ ŘÍZEK S HORČICOVOU OMÁČKOU zdroj: ajina-kucharka.wz.cz

 

4 plátky masa Krkovička, kotlety – já použila kuřecí řízky), plnotučná hořčice, sůl, pepř, hladká mouka, tuk na smažení. Maso naklepeme, osolíme, lehce opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí, necháme chvíli odležet a potom řízky obalíme v hladké mouce z obou stran. Na pánvi rozehřejeme tuk a smažíme nejdříve ze strany s hořčicí, pánev přikryjeme poklicí, až začne voda stékat z poklice do tuku, tak maso otočíme a dosmažíme už bez pokličky. Podáváme s brambory a hořčicovou omáčkou : 20 g másla, 1 střední cibule,  lžička krystalového cukru, 2 lžíc hladké mouky, ½ l vývaru, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl pepř. Na rozehřáté máslo (né celé kousek si necháme) dám nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zpěnit a až začne zlátnout přidáme cukr, až se cukr rozpustí a začne barvit , přidáme zbytek másla a mouku, mícháme až má jíška zlatou barvu, zalijeme vývarem, důkladně rozšleháme a necháme 15 minut vařit. Přidáme hořčice, krátce povaříme a dochutíme dle potřeby solí, případně trochu přisladíme.

KUŘECÍ KOUSKY V SYROVÉM TĚSTÍČKU zdroj: recepty.cz

 

400 g kuřecích prsíček, sůl, olej na smažení, těstíčko : 1 vejce, 50 ml bílého vína, 80 g hladké mouky, 80 g strouhaného sýra, ½ lžičky pálivé papriky, ½ lžičky sladké papriky. Maso nakrájené na nudličky namáčíme v těstíčku a ihned smažíme ve větším množství rozpáleného oleje tak, aby kousky byly potopené cca 5 – 8 minut. 

ZAPEČENÉ KUŘECÍ MASO SE SLANINOU A SÝREM
Kuřecí řízky, anglická slanina, cibule, česnekový pepř KOTANY, nastrouhaný sýr
(Vše podle velikosti mísy a počtu strávníků)
Do zapékací mísy vymazané máslem položit vrstvu anglické, na to posolené kuřecí řízky, posypat česnekovým pepřem KOTANY , cibulí a nastrouhaným sýrem. Vrstvu opakovat a končit vrstvou sýra, kterou pokapu olejem.(my milujeme nivu – takže dávám ji ). Přikryté alobalem péct cca 20 minut, pak odkrýt a dopéct cca 15 minut až sýr  udělá žlutou kůrku.(dělám to často, když máme návštěvu, mám to dopředu  připravené, pak to jen šupnu do trouby, po upečení   nakrájím, a podám klidně i s pečivem a zeleninovou oblohou)
Úspěch zaručen !

VOŇAVÉ KUŘECÍ ŘÍZEČKY
6 kuřecích řízků
marináda : 4 vejce, 4 lžičky vegety, 6 lžic solamylu, 6 lžíc majolky, 4 lžíce nasekané petrželové natě.
Kuřecí řízky naložit na 24 hodin do marinády. Smažit na pánvi.

ČÍNSKÉ PLACIČKY
(je to notoricky známé, ale měla jsem několik receptů, ten nám chutná nejvíce).
3 silnější kuřecí řízky, 3 vejce, drobně nakrájená cibule, 4 lžíce solamylu, sůl, grilovaní koření
4 lžíce oleje, lžíce  sojovky a worchestru
Nakrájené kuřecí na nudličky dát do misky, přidat přísady a dobře promíchat. Nechat aspoň přes noc uležet. Smažit malé placičky – lívanečky ( to dělám hlavně, když  máme na dopoledne program, když se vrátíme domů, tak je pak oběd za chvilku hotový) a taky ze tři kuřecích řízků je jídlo i pro šest strávníků !!!!!

KUŘECÍ ZÁVITKY S NIVOU
500 g kuřecích prsíček, niva, šunka, šlehačka, pepř, sůl, kousek másla na vymazání formy
Maso nakrájíme jako na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme šunku, na hranolky nakrájenou nivu a zatočíme do roládky. Roládky vložíme do vymazané zapékací mísy a zalijeme šlehačkou a poklademe kouskem nakrájeného másla. Pečeme cca 30 minut, dokud se nevytvoří kůrčička. Podáváme s rýží nebo brambory.

KUŘECÍ NUDLIČKY S BROKOLICÍ A NIVOU
Kuřecí prsa, cibule, česnek, sůl, pepř, brokolice, niva, smetana, olej.
Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme odležet. Nadrobno nakrájíme cibuli a spolu s masem osmahneme na oleji, přisypeme uvařenou brokolici, zalijeme smetanou a přidáme nakrájenou nivu. Vaříme, až se niva rozpustí a brokolice rozpadne. Jako příloha jsou výborné americké brambory s česnekem..